Kultura

ZA KIM ZVONA ZVONE: Bivši pripadnik CIA tvrdi da je Ernest Hemingvej bio sovjetski špijun!

Čuvenom piscu se na listu svih "avantura" dodaje i uloga dvostrukog špijuna, širenje sovjetske propagande i praćenje nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata

Objavljeno: 10.04.2017. 11:34h
Foto: Ernest Hemingvej; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Čuveni američki Nobelovac Ernest Hemingvej poznat je po svom burnom životu. Sada se listi njegovih "avantura" dodaje i uloga dvostrukog špijuna tokom Drugog svetskog rata.

Nikolas Rejnolds, bivši marinac i pripadnik CIA, u svojoj novoj knjizi tvrdi da je Hemingvej radio i za američku i za sovjetsku službu bezbednosti tokom i nakon Drugog svetskog rata.
 


Autor u knjizi "Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway’s Secret Adventures, 1935-1961", piše o Hemingvejevim vezama sa Narodnim komesarijatom unutrašnjih poslova (NKVD), policijom Sovjetskog Saveza koja je direktno izvršavala naredbe Sovjeta, kao i sa američkom Kancelarijom za strateške usluge (OSS), pretečom CIA.
 
Rejnolds tvrdi da su se agenti NKVD u decembru 1940. godine sastali sa Hemingvejem u Njujorku i tom prilikom ga regrutovali u obaveštajnu službu pod tajnim imenom "Argo".

Rejnoldsove tvrdnje mahom su zasnovane na knjizi bivšeg pripadnika KGB Aleksandra Vasiljeva iz 2009. godine. Vasiljev je ruski novinar koji je prokrijumčario mnoga sovjetska dokumenta, među kojim su i ona koja govore o čuvenom piscu.

Međutim, ono što ni Rejnoldsova knjiga ni Vasiljeva dokumenta ne otkrivaju jeste tačna priroda Hemingvejevog odnosa sa NKVD. Prokrijumčareni papiri govore o piščevom radu "na ideološkom tlu" čime se sugeriše da je možda radio na širenju propagande, ali bez konkretnih dokaza.

Ernest Hemingvej i Karlos Gutjerez na brodu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Bez obzira na prirodu posla, Rejnolds tvrdi da se pisac latio ovog posla zato što se izrazito protivio fašizmu, i da je poštovao Sovjetski savez zbog suprotstavljanja desničarima tokom Španskog građanskog rata, kada je i sam bio u redovima onih koji su podržavali republikance, čime je verovatno i privukao pažnju NKVD.

Rejnolds govori i o piščevim vezama sa OSS i Kancelarijom mornaričke obaveštajne službe i spominje jednu misiju u kojoj je pisac tokom Drugog svetskog rata na pučini Karipskog mora navodno u svom brodu gonio nemačku U-Boot podmornicu.

Po završetku rata, Hemingvej je u pismima prijateljima otkrio svoj strah da mu povezanost sa sovjetima može stvoriti probleme tokom "Crvene panike". Ovo je, smatra Rejnolds, dovelo do piščeve odluke da vreme provodi na Kubi gde je boravio do svog samoubistva 1961. godine.
 
(ATI)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ernest Hemingvej; Izvor: Wikipedia Creative CommonsSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ernest Hemingvej; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ernest Hemingvej; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Ernest Hemingvej; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS