Kultura

OTKRIĆE TROJE I NEMAČKI ARHEOLOG: Kako je svastika stigla iz Azije u Evropu (FOTO)

Svastika je drevni simbol koji je svetu otkrio nemački arheolog Hajnrih Šliman. U prvi mah je označavao sreću da bi je kasnije nacisti pretvorili u simbol zla

Objavljeno: 24.04.2017. 17:41h
Foto: Hajnrih Šliman u drevnoj Mikeni; Autor; Wikipedia Creative Commons
Kada je nemački arheolog Hajnrih Šliman otputovao u Grčku 1868. godine imao je na umu samo jednu stvar - da otkrije drevni grad Troju koristeći Homerovu "Ilijadu", za koju je bio ubeđen da predstavlja više od mita. On je pokušao da rekonstruiše Homerov svet, u čemu je i uspeo 1871. Uspeh mu je doneo slavu i veliko interesovanje za ono što je otkrio, između ostalog i za svastiku, znak koji će kasnije oblikovati istoriju sveta. 

Šliman je pronašao svoj grad na egejskoj obali Turske. U svih sedam arheoloških slojeva, Šliman je pronalazio svastike u oko 1800 varijacija. Ostaci brojnih civilizacija, među kojima je bila i trojanska iz vremena rata opisanog u Homerovom epu, pokazali su arheologu da je ovaj simbol hiljadama godina ne samo bio prisutan među drevnim civilizacijama, već je i i zauzimao značajno mesto. Od tara, Šliman je pronalazio isti znak od Tibeta i Paragvaja pa sve do Afrike.
 

Kako su Šlimanova otkrića postala popularna, a arheologija konačno shvaćena kao ozbiljna nauka, nažalost i kao sredstvo za građenje nacionalnih narativa, svastika je postajala sve zastupljenija.

Prvo je korišćena kao simbol sreće i pojavljivala se na raznim mestima, od reklama za Koka Kolu do uniformi američke vojske. Ali kako je dobijala na popularnosti, svastika je postala i simbol sve dominantije nemačke Nacionalsocijalističke partije koju je vodio Adolf Hitler. 

Arheološko nalazište drevne Troje; Autor: Profimedia


Znak je postao neraskidivo povezan sa pojmom arijevske rase, iako izvorno nije imao nikakve veze sa rasnom pripadnošću, već je označavao ljude koji govore nekim od indoevropskih jezika. U to vreme rastuće interesovanje za eugeniku i takozvanu čistoću rase je dovelo do iskrivljenog verovanja kako su arijevci zapravo drevna i superiorna rasa, a da su Nemci njihovi direktni potomci.

Tako su Šlimanova otkrića dobila dublje ideološko značenje, a svastika je postala znak rasne superiornosti nemačke nacije, bez obzira što su znak koristili i antički Grci i američki domoroci, i što zapravo niko sa sigurnošću nije mogao da kaže odakle svastika prvobitno potiče.

Hajnrih Šliman; Autor: Wikimedia Commons

Adolf Hitler je 1920. godine prihvatio svastiku kao simbol svog nacističkog pokreta. To mu se dopalo jer je sa jedne strane znak već bio korišćen od sličnih rasističkih i nacionalističkih pokreta, a mnogi su ga povezivali sa istorijskim značajem i kontinuitetom arijevske rase

Hitler je smatrao da mu je potreban simbol koji bi bio prepoznatljiv koliko sovjetski srp i čekić. Hitlerov ministar propagande Jozef Gebels ga je neprestano kortistio u svojim projektima, a Leni Rifenštal ju je prikazivala u gotovo svim svojim filmovima.

Arheološko nalazište drevne Troje; Autor: Profimedia

Danas je, iako masovno zabranjena, svastika ostala simbol rasista i takozvanih belih suprematista širom sveta. 

 
(Smithsonian)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hajnrih Šliman u drevnoj Mikeni; Autor; Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Hajnrih Šliman u drevnoj Mikeni; Autor; Wikipedia Creative CommonsSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Hajnrih Šliman u drevnoj Mikeni; Autor; Wikipedia Creative CommonsKultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Hajnrih Šliman u drevnoj Mikeni; Autor; Wikipedia Creative CommonsKultura

SKORO 4.000 GODINA PRE INTERNETA: Otkriven najstariji "emodži" na svetu (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS