SRBIJA

SPOJ ISTORIJE I HEDONIZMA: Ovo su tri srpska muzeja piva (VIDEO)

Možda ste mislili da se kod Srba sve vrti oko rakije, ali nedavno otvaranje muzeja piva govori drugačije

Objavljeno: 25.04.2017. 11:52h
Foto: Ilustracija: Pivara; Autor: Pixabay
Srbija, ali i Balkan u celosti, u svetu su poznati po svojoj unikatnoj rakiji i kvalitetnim vinima, ali pojedinci su rešeni u nameri da nas postave i na svetsku mapu ljubitelja piva. 

Pivo u Srbiji postaje sve popularnije, a dva muzeja posvećena ovom napitku otvorena su prošle godine, dok je treći u planu za 2018. Sva tri muzeja nalaze se u Vojvodini. Jedan je u Pančevu, drugi u Čelarevu, a treći je planiran u Zrenjaninu, na obali Begeja. Novi zrenjaninski muzej biće smešten u zdanju stare pivare koja već dugo vremena ne radi. Društvo građana Urbani forum započelo je rekonstrukciju budućeg muzejskog prostora za šta je dobilo podršku lokalne samouprave i gradske Kancelarije za turizam. 

U prvoj fazi rekonstrukcije koja je završena prošlog leta, obnovljeni su fasada i prozori. Prostor od 400 kvadratnih metara nalazi se na 4 nivoa, od kojih su dva već renovirana. 

Glavna muzejska atrakcija podrazumeva više vekova stare sprave za proizvodnju piva, čija je obnova u ograničenom obimu takođe predviđena za naredne dve godine. Pored toga, u širokom izložbenom prostoru naći će se stare pivske boce, etikete, čaše, i brojna arhivska građa. Predviđeni su organizovani obislasci uz vođstvo stručnih lica koja će govoriti o istoriji pivare i proizvodnje piva uopšte. 
 
Zrenjaninska pivara spada među najstarije u Srbiji. Osnovana je 1745. godine, a utemelji ju je bavarski pivarski majstor Sebastijan Kracajzen. 

Tokom godina, fabrika je nekoliko puta menjala vlasnika. Najpoznatiji među njima bio je Lazar Dunđerski, čuveni trgovac, industrijalac, zemljoposednik, i dobrotvor, koji ju je kupio 1891. godine i držao u svom vlasništvu sve do dolaska komunizma 1945. 

Nakon nacionalizacije, pivara je ponovo privatizovana 2003. godine, ali je proizvodnja obustavljena 2006. 

Ilustracija: Pivara; Autor: Pixabay

PIVSKI PUT

Mnogi se nadaju da će ovaj jedinstveni muzej dovesti turiste i pomoći u promociji grada. Povrh svega, nakon što zdanje u Zrenjaninu bude završeno, skupa s još dva muzeja piva ono će obrazovati zakozvani "pivski put" interesantan kako za domaće, tako i za strane turiste i entuzijaste. 

Muzej u Čelarevu ima mnogo toga zajedničkog s onim u Zrenjaninu, počevši od nekadašnjeg vlasnika. Pivara u ovom mestu takođe je bila u vlasništvu Dunđerskog do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata. 

Danska grupa Karlsberg ju je kupila 2003. godine, a u njoj otvorila muzej 2008. Postavka je u potpunosti posvećena periodu pod upravom Laze Dunđerskog, a organizovana po ugledu na onu iz matične kompanije u Kopenhagenu. 

Posetioci muzeja mogu da saznaju mnogo toga o nekadašnjem načinu proizvodnje piva, o njegovim sastojcima, njihovoj obradi i transportu, kao i o skladištenju završnog proizvoda. Tu su i stare slike porodice Dunđerski, kao i pisma koja svedoče o bogatoj istoriji pivare. 

U postavci se nalaze i stare pivske boce, etikete Dunđerskog, i prvi frižideri korišćeni pre više od 100 godina. 

Muzej je otvoren svakog četvrtka od 2 do 4 sata po podne. Ulaz je besplatan. Na kraju, ostaje nam Muzej piva Đorđa Vajferta u Pančevu koji je otovren u maju prošle godine, u zgradi koja se nalazila u vlasništvu njegove porodice. Vajferti su pančevačkom pivarom upravljali od 1847. 

Postavka je smeštena u petospratnom tornju nekadašnje fabrike a njeno izlaganje dugujemo građanskoj inicijativi koja nosi ime samog muzeja. I ovde je od nedavno započeta proizvodnja piva u malim razmerama. 

"Želimo da revitalizujemo čitav ovaj kompleks stare Vajfertove pivare i osposobimo ga za ugošćavanje različitih manifestacija najkasnije do 2022. godine, kada se navršava tristota godišnjica otvaranja stare pivare", rekao je Siniša Janković u ime udruženja građana na ceremoniji otvaranja. 

Pančevačka pivara otvorena je 1722. godine i predstavlja najstariji industrijski kompleks u Srbiji i najstariju pivaru na Balkanu. Ona se danas nalazi pod zaštitom države, kao istorijski spomenik. Tokom svoje duge istorije, vlasnike je menjala više puta, a među njima najpoznatija je porodica Vajfert. 

Prema istorijskim izvorima iz tog vremena, Vajfert je pivaru opremio najsavremenijim mašinama koje su potom korišćene čitav jedan vek, do 1977. godine. Period njegovog upravljanja smatra se zlatnim dobom pivare tokom kojeg se postrojenje stalno širilo, a kvalitet proizvoda neprestano rastao. 

Pivara je imala ogromnog uticaja na život stanovnika Pančeva. U njenim halama su se održali brojni dobrotvoni koncerti, nastupi umetnika, i događaji u organizaciji humanitarnih društava. 

Posetioci muzeja mogu videti rad starih mašina u osamnaestovekovnom ambijentu koji je verno reprodukovan. Radno vreme je svakog dana od 10 pre podne do 6 po podne.   
 

(Balkan Insight)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Pivara; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ilustracija: Pivara; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija: Pivara; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Ilustracija: Pivara; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS