Kultura

ČETIRI VRSTE LJUBAVI I MAGIJA: Evo kako su stari Grci brinuli o svojoj požudi i željama

Stari Grci su razlikovali četiri vrste ljubavi i za svaku su imali posebne vrste čini koje su bacali kako bi nekoga privukli ili zadržali

Objavljeno: 26.04.2017. 13:24h
Foto: Mars i Venera; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Za antičke Grke, postojalo je više reči za ljubav i svaka je predstavljala različitu vrstu zaljubljenosti. Ova određenja ljubavi igrala su važnu ulogu prilikom bacanja magije ili pravljenja amajlija u zavisnosti od vrste ljubavi ili odnosa koji je osoba želela da pridobije ili ojača.Evo najčešćih termina za ljubav koje su koristili antički Grci.

Agape - nesebična, bezuslovna ljubav koja je pružana svim ljudima bez obzira na to da li su članovi porodice ili stranci. To je ljubav prema svim živim bićima i na latinski je prevedena kao caritas što u prevodu znači "milosrđe".

Philia - vrlo cenjena vrsta ljubavi koja se odnosila na prijateljstvo, odanost prijateljima, žrtvovanje za njih i deljenje emocija sa njima. Ova vrsta ljubavi odnosila se i na iskreno drugarstvo ratnika koji su zajedno išli na bojno polje.

Storge - porodična ljubav. Odnosi se na ljubav između roditelja i dece. Ova vrsta ljubavi vezana je za porodičnu prisnost i, za razliku od ostalih vrsta, ne odnosi se na lične kvalitete druge osobe.

Eros - ova vrsta nazvana je po grčkom bogu plodnosti i odnosi se na seksualnu i strastvenu ljubav. Eros nije uvek imao pozitivne konotacije jer je ponekad viđen i kao opasan, iracionalni oblik ljubavi koji osobu može da zaposedne.

Ilustracija; Izvor: Wikipedia Creative Commons

LJUBAVNE ČINI

Kristofer Faraon u svojoj knjizi "Ancient Greek Love Magic" (Ljubavna magija antičkih Grka) pojašnjava pojam ljubavne magije i značaj ljubavi za magijsku praksu antičke Grčke.

Najčešće čini su bile one koje su naređivale duhovima da spreče ženu da uživa u svakodnevnom životu i da je dovedu muškarcu koji te čini baca. Iako je Eros najčešće povezivan sa ritualima koji se odnose na strastvenu ljubav, i Pan je mogao biti uzrok iznenadne i nekontrolisane ljubavi.

Jedna od najpopularnijih bajalica bila je "agoge" čin zbog koje je žena odmah napuštala kuću svog oca ili supruga i dolazila onome ko je čin bacio, na neki način imitirajući čin dolaska mlade u novi dom nakon udaje. Čin se izvodila tako što bi se figura sa ženskim obličjima zapalila sa travama i začinima što je simbolizovalo ženu koja "gori od strasti".

Druga vrsta eros magije podrazumevala je bacanje ili darivanje začarane jabuke ili nekog drugog voća koje sadrži seme. Ove čini koristile su se još u 9. veku pre nove ere i mogu se naći i u klinastim pismima ritualnih tekstova Novoasirskog carstva.

Wikipedia, Starogrčka erotska umetnost na grnčariji

PRIJATELJSKE ČINI

Nisu samo muškarci koristili čini u antičkoj Grčkoj, ali, za razliku od njih, žene su magiju koristile u druge svrhe. One su često bacale čini da bi zadržale ili povratile prijateljstvo ili agape, kao i da bi pojačale naklonost supruga ili neke druge osobe sa kojom su već u nekoj vrsti odnosa. Iako je nekada i u ovim činima bilo namere za izražavanjem privlačnosti, uglavnom su se one odnosile na poslušnost, ljubaznost i popravljanje pogoršanih odnosa.

Ali ni ova vrsta magije nije bila naivna. I među philia činima bilo je obreda čiji je cilj bio dominacija i kontrola. Obredi su podrazumevali vezivanje ili korišćenjem narkotika za kontrolu žrtve. Ponekad bi žene i konkubine koristile ove čini nad muškarcima da bi umanjile njihov autoritet.

Ilustracija; Autor: Pixabay

ČVOROVI, AMAJLIJE I MASTI

Vezivanje čvorova bila je najčešća čin za suzbijanje muževljevog besa, a za sličnu namenu korišćeno je i prstenje i masti za lice. I Grci i Asirci koristili su magične prstenove da bi povećali svoju harizmu, pogotovo u očima kraljeva i gospodara.

Po nekim spisima koji datiraju iz 4. veka nove ere nošenje dendrita (kristala) donosilo je "naklonost bogova i smrtnika i uspešnost u svakom poslu" dok je nošenje safira sa uklesanom boginjom Afroditom "donosilo privlačnost, slavu i pobedu u svim sudskim parnicama". 

Žene su koristile amajlije, masti za lice i napitke za slične ciljeve: da povećaju naklonost ili smanje gnev supruga ili nadređenog. Amajlije su uticale na utisak koji bi žene i muškarci ostavljali, dok su napici menjali raspoloženje žrtve. Tako bi žena koja je uspešno napitkom začarala svog gnevnog muža donela korist i celom društvu time što bi promenila njegovo negativno ponašanje.
 
(AO) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mars i Venera; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Mars i Venera; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Mars i Venera; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Mars i Venera; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS