NEWSWEEK

PET DAMA O JEDNOM ŠMEKERU (I DEO) Radmila Stanković: Moralni kodeksi po Gagi Nikoliću

Urednica monografije „Gospodin mangup“ Radmila Stanković, glumica Merima Isaković, šankerica bifea „Atelje 212“ Branka Golubović, kostimografkinja Ivanka Krstović i novinarka Duška Jovanić pričaju svoje priče o legendarnom glumcu

Objavljeno: 28.04.2017. 15:17h
Foto: Radmila Stanković; Autor: Dragana Udovičić
Radmila Stanković je novinarka NIN-a, urednica monografije „Gospodin mangup“ (izdavač „Laguna“) i, možda najznačajnije za ovu priču, bliska prijateljica Dragana Nikolića. Družeći se s njom, uvek smo raspredali i analizirali goruće teme, lutali po prošlosti, prepričavali doživljaje likova koje smo voleli ili nismo voleli, ali to novinarsko bitisanje, gde je sočna epizoda važnija od bilo kakvog tekućeg problema, uvek je imalo posebnu kategoriju: „A šta radi Gaga?“. Bilo mi je važno da znam svaki detalj. Ponekad bismo ga iz kafane zvali telefonom da čujemo najnoviji štos, da se smejemo ili prosto da znamo gde je Gaga baš tog trenutka.

Sada sedim sa Radom i pričamo o onome što je ostalo neispričano dok je bio tu.

 
* * *

Počela sam da radim u „Susretu“, glavni urednik Buč, Buca Mitrović, dao mi je zadatak da uradim intervju sa Draganom Nikolićem, koji je tada bio zvezda „Maksimetra“. Zakazao mi je kod svoje kuće. Tada nije bilo mobilnih, samo fiksni: „Dobar dan, ovde redakcija Susreta, mi hoćemo intervju“.

„Dobro, dođite u petak u tri.“

Gaga je najozbiljnije slušao moja pitanja, a ja sam došla maksimalno spremna. To je bilo vreme i bez diktafona, tako da sam sve pisala rukom, mučila se, grčila. Nisam imala tremu, ta njegova jednostavnost bila je opuštajuća, pritom nije znao da je to meni prvi put, niti da li imam frku. Tek kasnije sam mu to kazala. Već tada je živeo sa Milenom, ali to se nije znalo. Došao je foto-reporter, a iznad mesta gde je Dragan sedeo bio je Milenin portret. Fotograf je hvatao kadar sa portretom, videla sam šta radi, primetio je i Gaga, i onda sam mu skrenula pažnju da slika samo njega, tako smo i objavili. Bio je to početak našeg fer-plej odnosa. Tada sam ga sačuvala i tako je bilo narednih 40 i kusur godina. Uzajamno smo se čuvali. Do kraja života, kad god bi me upoznavao s nekim, uvek je išla rečenica: „Ovo je moja drugarica Raja, prvi intervju je uradila sa mnom“.

Taj prvi intervju nekako je ispao naizgled sa lakoćom. Kasnije mi je bivalo sve teže. Za tih 46 godina razgovarali smo možda desetak puta, za najrazličitije novine. Poslednjih godina više nije hteo. Čini mi se da sam najbolji uradila za „Gloriju“, kada je tek počela da izlazi, bio je to razgovor s Milenom i njim, i to im je jedini zajednički intervju. Prvo sam pričala s Milenom, onda je došao Gaga, pa sam s njim razgovarala dok je Milena postavljala sto, svega je tu bilo, bogata trpeza. Pitali su me šta ću da pijem, rekla sam konjak, tada sam bila u toj fazi. Milena je skočila: „Imamo, Dragane, onaj što nam je poslao Nikola Pilić“. Onda je našao taj konjak. To me je dirnulo, koliko su bili voljeni, da neko svrati kod Nikole Pilića u Nemačku i kreće za Beograd, a on kaže: „Ovo odnesi Mileni i Gagi“. I tako je stajao kod njih sve dok se ja nisam setila da volim konjak.

Pričali smo o dočeku Nove godine, Gaga je uvek taj dan provodio u kafani, da li bife „Ateljea“ ili kasnije „Talija“, i onda uveče dođe kući. Ne idu nigde na doček, otvore šampanjac, kucnu se njih dvoje i slave. On kaže: „Mi ne volimo da izlazimo to veče“, a Milena će: „Baš nam je bilo lepo onih nekoliko puta kada smo izašli“. Onda se setila kada su čekali Novu godinu negde u Bosni, gde je Bora Todorović snimao film, pa ih je pozvao na pravi kafanski doček. Milena je uživala.

Jedini zajednički intervju Milena i Gaga dali su Radmili Stanković; Izvor: Privatna arhiva

O PIJANSTVU I DRŽAVLJANSTVU

Naravno, nikada mi nije direktno odbio intervju, uvek je bilo: „Rajo, samo još ovo da uradim, pa ćemo to“. Potpuno sam ga razumela, iako mi nije išlo naruku da sedim danima sa njim, pričam o svemu i svačemu a da nemam intervju. Povremeno bih ga zaplašila: „E, zvali su me iz redakcije, ako ne daš sad za ovaj broj, nećeš ga više ući majci u novine, a sada možeš da imaš i naslovnu stranu“. Ozbiljno mu zapretim, kao da će biti maltene izbačen iz svih novina. Onda će on: „Rajo, čekaj malo, stani, sada snimam, nemoj da si takva, samo ovo da završim“. Kada to pričam, mislim na veliki intervju, naravno, usput mi je govorio svašta, a ja bih zapisala i koristila kada mi je trebalo.

U nekom trenutku sam prestala da ga „maltretiram“ za neke velike razgovore za novine, pa sam na papiriću beležila te male rečenice: „Znaš da sam se prvi put napio u Mlavi?“. Onda mi opisuje „Mlavu“, peć bubnjaru što se ložila onim trinjem, olajisan pod, stolove sa kariranim stolnjacima i društvo iz kraja - pravi bircuz. Tu su ga doveli lokalni mangupi i napili od kuvanog vina kada je imao 17 godina.

A kada su Milenu i njega prozvali javno zato što su dobili crnogorsko državljanstvo, nastao je ružan spor između crnogorskog i srpskog ministra policije, preko Mileninih i Draganovih leđa. To ih je strašno bolelo. Napisala sam uvodnik za NIN i stala u njihovu odbranu jer nisu Milena Dravić i Dragan Nikolić zaslužili da se preko njih rešavaju odnosi Srbije i Crne Gore.

Taj tekst je izašao u četvrtak, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić primio ih je u petak i to je bilo u Dnevniku. Došla sam opet u „Taliju“. „Sedi, Rajo, da popijemo.“ On me je naučio da pijem kafu sa bejlisom. Bio je zadovoljan i, naravno, nismo ni reč progovorili o tome.
 

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Radmila Stanković; Autor: Dragana UdovičićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Radmila Stanković; Autor: Dragana UdovičićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Radmila Stanković; Autor: Dragana UdovičićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Radmila Stanković; Autor: Dragana UdovičićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS