Kultura

"NE LJUTI SE, ADOLFE": Ovako su u Nemačkoj izgledale društvene igre tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

Nakon rata, nemačke porodice bacile su kompromitujuće igre, ali su se one poslednjih godina pojavile na tržištu i u kolekcijama nekih institucija

Objavljeno: 28.04.2017. 18:01h
Foto: Nacističke društvene igre; Autor: Profimedia
Tokom Drugog svetskog rata, Nacisti su i najmlađima punili glave ratom i genocidom tako što su prodavnice igračaka punili zlokobnim društvenim igrama. Tako su budući Hitlerovi puleni bacajući kockicu mogli da se igraju sa malim tenkovima i brodovima i da osvajaju Savezničke teritorije i napadaju figure koje su predstavljale "pohlepne" Jevreje.Nakon rata, nemačke porodice bacile su kompromitujuće igre, ali su se one poslednjih godina pojavile na tržištu i u kolekcijama nekih institucija.
 
U Međunarodnom muzeju Drugog svetskog rata u Natiku u Masačusetsu može se videti primerak svima dobro poznate igre "Ne ljuti se, čoveče" ali ono što ovu tablu izdvaja od drugih sa kojima se deca obično susreću jesu svastike. 

Kenet Rasel, osnivač muzeja, smatra da se moć nacista ogledala upravo u takvom dizajnu koji se nalazio svuda - od igračaka koje su sadržale antisemitizam pa sve do drugih kućnih predmeta, božićnih ukrasa i novogodišnjih lampica.

Nacističke društvene igre; Autor: Profimedia

Rasistički predmeti, čak i da nisu podsticali užasna dela, činili su da njihovi vlasnici oguglaju na nasilje oko njih. "Pravo zlo je u tome što takve stvari postaju normalne", kaže Rendal.

Muzej Wolfsonian u Majami Biču pribavio je naci igre sa nedvosmislenim slikama koje prikazuju sledbenike koji salutiraju Hitleru i za naciste je ovakvo uključivanje mladih bilo vrlo važno jer su ih spremali da budu sledeća generacija. Bilo je i dečijih knjiga koje su nosile antisemitističke poruke, ali se poruka deci najbolje slala preko igračaka.
 
Aukcijska kuća iz Misurija u prethodnoj deceniji prodala je nekoliko primeraka naci igrica čija se cena kretala od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara po komadu. U katalozima aukcijskih kuća često je navedeno da one služe za "duhovni i vojni trening i javno obrazovanje".

Kako je rat odmicao, tako se i kvalitet igara menjao. Bilo je sve više paranoje i pesimizma prisutnih u nemačkim društvenim igrama, baš kao i među nacistima. I materijal od kojeg su pravljene se pogoršao. Već 1942. godine proizvođači su počeli da umesto metalnih i plastičnih prave figure od jeftinog papira. Tako je i propaganda u igrama, zajedno sa ideologijom, pred kraj rata izgubila svoj uticaj.
 
(AO)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Nacističke društvene igre; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Nacističke društvene igre; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Nacističke društvene igre; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Nacističke društvene igre; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS