Kultura

VANJSKI KAVEZI ZA BEBE: Evo kako je tridesetih godina izgledalo "provetravanje" dece! (VIDEO)

Verovali ili ne, nije zabeležen nijedan slučaj povrede, a kamoli smrti beba koje su boravile u ovim kavezima

Objavljeno: 13.05.2017. 06:00h
Foto: Vanjski kavez za bebe; Autor: Profimedia
Kada je 1884. godine Luter Emet Holt u svojoj knjizi "The Care and Feeding of Children" pisao o važnosti "provetravanja" beba verovatno nije na umu imao jedan od najčudnijih izuma koji će nastati u 20. veku - vanjski kavez za bebe.

Holtova namera bila je da se njegova knjiga koristi kao priručnik za brigu o bebama koji bi majkama pomogao savetima oko nege i ishrane njihovih beba. Pored poglavlja o kupanju, dojenju i odvikavanju od dojke, Holt je jedan deo posvetio i "provetravanju" odnosno važnosti svakodnevnog boravka bebe na svežem vazduhu."Svež vazduh je neophodan za obnovu i čišćenje krvi i ovo je podjednako važno za zdravlje i rast bebe kao i hrana", napisao je Holt. "Svež vazduh podstiče apetit, poboljšava varenje, obrazi su rumeni i svi ostali znaci zdravlja su vidljivi."

Vanjski kavez za bebe; Izvor: Youtube printscreen/British Pathé

On je naglasio da će ovaj proces "provetravanja" ojačati imunitet deteta i da će ono manje biti podložno prehladama i infekcijama. On nije bio daleko od istine jer je 2009. godine otkriveno da svež vazduh itekako utiče na veću vitalnost, a skorašnje studije utvrdile su da bebe koje su izložene sunčevoj svetlosti u popodnevnim časovima spavaju bolje od onih koje nisu.

San kod beba je izuzetno važan jer se smatra da redovni san u ranom razvoju reguliše biološki sat što rezultira zdravim radom hormona i tako otklanja rizik od depresije, gojaznosti i smanjene pažnje tokom dana.

Vanjski kavez za bebe; Izvor: Youtube printscreen/British Pathé

Tako je verovatno došlo da izuma kaveza za bebe koji su postavljani na prozore stanova. Nastali su u SAD 1922. godine, a veliku popularnost doživeli su i u Londonu tridesetih godina. Na ovaj način su mame domaćice koje su bile previše zauzete da bebe izvedu u park mogle da im priušte malo svežeg vazduha. Ovaj patenta pripisuje se Emi Rid iz Spokena u državi Vašington.

Dizajn je uključivao i nagnuti krov koji je mogao da se stavi na kavez u slučaju kiše ili snega. Unutrašnjost je često bila obložena nežnim tkaninama ili korpom u koju je beba mogla stati, a mame bi im često unutra stavljale i nekoliko igračaka kojim bi se zabavljali na visini od, recimo, 10 spratova. Kavezi su bili toliko popularni da je čak i tadašnja prva dama SAD, Elenor Ruzvelt, kupila jedan nakon rođenja svoje ćerke Ane. Čini se da je popularnost ovih kaveza opala krajem 20. veka kada su se shvatanja o bezbednosti dece promenila, iako nikada nije zabeležen nijedan slučaj povrede beba koje su boravile u ovim kavezima.
 
(ATI) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vanjski kavez za bebe; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vanjski kavez za bebe; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Vanjski kavez za bebe; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Vanjski kavez za bebe; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS