Kultura

PET DAMA O JEDNOM ŠMEKERU (III DEO) Ivanka Krstović: Gaga Nikolić, generalni distributer stila

Urednica monografije „Gospodin mangup“ Radmila Stanković, glumica Merima Isaković, šankerica bifea „Atelje 212“ Branka Golubović, kostimografkinja Ivanka Krstović i novinarka Duška Jovanić pričaju svoje priče o legendarnom glumcu

Objavljeno: 06.05.2017. 18:00h
Foto: Ivanka Krstović; Dragana Udovičić
Dragan Nikolić je pored svega ostalog bio - glupe li floskule! - i ikona stila. U vreme bombardovanja strah smo gasili u kafiću „Dablin“, tik pored njegovog ulaza, besomučno igrajući pikado i ispijajući pivo. Sve loše misli i slutnje nestajale bi kada bi izašao Gaga obučen kao za modnu pistu, seo za visoki sto u bašti, bolje reći na trotoaru, naručio viski, zapalio cigaretu i zagledao se u daljinu. Mi smo onda više gledali u njega, nego u tablu za pikado. I znali smo da će sve biti u redu jer je tu, pored nas bio on, smiren, šarmantan i elegantan.

Svaki put je imao drugačije odelo, šal, maramu, cipele... Sedeo je tako u vračarskom lokalu, u toj malo prometnoj ulici, kao da je u nekom holivudskom kadru, usred sveopšteg beznađa.Ponukan njegovim izgledom i neretko izjutra posmatrajući ga s prozora kako u mornarskoj majici prolazi kroz haustor, razmišljao sam o tome da li odelo čini čoveka. Izgleda da je Gaga „činio“ ta odela. Zato razgovaram sa Ivankom Krstović, kostimografkinjom, koja je radila s njim u seriji „Ranjeni orao“ i jednom davno u filmu „Biće bolje“.
 
* * *

Kada je kostim u pitanju, glumci umeju da budu zahtevni, hoće ovo da obuku, a ono neće nipošto. Gaga je zaista pristajao na sve. Bio je zgodan, tako da sve što obuče, njemu dobro stoji, a bio je toliko plemenite prirode da nikada nije pravio problem zbog oblačenja. Jedanput sam donela neko odelo i pantalone su mu bile tesne, ali se nije bunio dok nisam primetila da je otkopčao dugme. Pitala sam što ne zakopča, kaže: „Tesno mi je ovo“.

„Pa što ne kažeš, čoveče“, skoro da mi je bilo neprijatno koliko je bio fin. U „Ranjemo orlu“ je dosta jahao i to jako dobro, imao je savršene čizme i božanstveno mu je pristajalo jahaće odelo. Tada je imao blizu 70 godina, ali je bio dečko. Tako se i oblačio. Uvek sam volela da vidim u čemu je, pamtim tu kombinaciju: crvene starke, crveni tregeri, bela košulja, bele pantalone... To je na njemu izgledalo kao da je tog trenutka izašlo iz radnje, a zapravo ništa nije bilo novo. Ali on je toliko bio pedantan da je njemu sve stajalo bolje nego što je zaista bilo, a povrh svega je bilo dobro.

Radila sam jednu predstavu u Tivtu, a Milena i on su bili na moru, negde blizu su imali kuću, i on je došao na generalnu probu. Odjednom vidim kako prilazi neka fascinantna pojava: bela košulja, bele pantalone, bele starke, čak i beli džemper prebačen preko ramena, to sve šljašti, maltene kao da je uštirkano. Malo ko bi mogao da iznese takvu kombinaciju.

Dragan Nikolić; Izvor: Privatna arhiva

BELI ŠEŠIR GOSPODINA GAGE

Jednom je na snimanje doneo šešir: „Ovaj šešir sam kupio u Južnoj Americi i voleo bih da se slika“. Dobro mu je stajao, to je onaj beli platneni šešir sa zelenom postavom, koji skoro sve vreme nosi u „Ranjenom orlu“. Drugi put sam donela odelo mog sina, koji je visok i mršav, ali Gaga je uspeo da uđe u to odelo. Lepo mu je stajalo i umeo je da ga nosi.

A kada smo radili taj film „Biće bolje“, čini mi se da je doneo neku belu košulju i rekao da bi voleo u tome da ostane. Većina glumaca ne voli da daje svoju garderobu. On nije bio od tih.

Svojevremeno sam držala butik preko puta televizije i onda on svrati i animira žene koje su se tu zatekle, pomaže mi da prodam robu.


PIŠE Aleksandar Đuričić
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ivanka Krstović; Dragana UdovičićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ivanka Krstović; Dragana UdovičićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ivanka Krstović; Dragana UdovičićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ivanka Krstović; Dragana UdovičićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS