Kultura

TREĆI DAN 10. FESTIVALA DOKUMENTARNOG FILMA: Na programu Ingrid Bergman i tri domaća dokumentarca

Danas su na programu Beldocsa film o Ingrid Bergman, LGBTQ populaciji, pogrebni road movie i tri domaća dokumentarca

Objavljeno: 11.05.2017. 11:41h
Foto: Ingrid Bergman; Izvor: Youtube printscreen/BELDOCS
Trećeg dana 10. Beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs, izdvajaju se tri domaća dokumentarca u takmičarskoj konkurenciji: "Gora", "Daljine" i "Zašto je Dragan odlučio da napravi orkestar", zatim švedski film Stiva Bjorkmana "Ingrid Bergman - njenim rečima" i filmovi "Kiki" i "Kalabrija".

Stig Bjorkman snimio je dugometražni dokumetarni film o jednoj od najvećih glumica polovine 20 veka - "Ingrid Bergman - njenim rečima", koji će biti prikazan danas u 16 sati u Domu omladine.Pre šest godina Bjorkmana je glumica Isabela Roselini zamolila i sugerisala mu, da “napravi film o mami”. Zahvaljujući Izabeli Roselini koja je imala bogatu dokumentaciju slika i tekstova o svojoj majci Ingrid Bergman, Bjorkman verodostojno prikazuje veliku glumicu koristeći njene reči i slike. Sedam puta nominovana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman je upamćena po ulogama u filmovima "Kazablanka", "Plinska svetlost" i "Jesenja sonata".Film "Kalabrija" je "road movie" u pogrebnom automobilu. Nakon smrti kalabrijskog emigranta koji je došao u Švajcarsku da nađe posao, dva radnika u pogrebnom preduzeću - Jovan i Žoze, i sami emigranti, putuju sa severa na jug Italije da vrate telo pokojnika u njegovo rodno selo. Jovan, Rom koji je bio pevač u Beogradu, veruje u život posle smrti. S druge strane Žoze, koga strastveno zanima kultura, veruje samo u ono što vidi. Zajedno, suočavaju se sa nepredviđenim situacijama i iznenađenjima koje put donosi.Film "Kiki" dešava se u Njujorku, gde se pripadnici LGBTQ etničkih manjina skupljaju na pristaništu u Kristofer ulici gde uvežbavaju svoj performans zasnovan na plesu koji su početkom 1990-ih proslavili Madona spotom za pesmu Vogue i dokumentarni film Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon ovih kulturnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umetničku potkulturu pod imenom Kiki Scena.Film "Gora" prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati) u selima Gore na visoravnim "okrutne" Šar planine. Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film, prikazuje jednostavan život i prirodno i kulturno bogatstvo Goranaca. U ovom filmu oni rade, pevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja.Film "Zašto je Dragan odlučio da napravi orkestar" Nikole Spasića govori o samoukom romskom muzičaru iz malog sela Beška u Sremu, Draganu Petroviću, koji je sa svoja tri maloletna sina napravio orkestar da bi porodicu držao na okupu. Neobični orkestar moraće da savlada mnoge prepreke koje im je život namenio, a najstariji sin, Radovan, pred sobom ima najteži zadatak: da napusti selo, upiše muzičku školu u velikom gradu i svoje znanje prenese mladjoj braći kako bi sva trojica izrasla u profesionalne muzičare."Daljine" Nemanja Vojinovića dokumentarac je o Indiri, mladoj kubanskoj glumici, koja uspeva da emigrira u Ameriku, ali ta odluka ima posledice po njenu porodicu.
U Santa Klari, na Kubi, Indira je ostavila 11-godišnjeg sina i majku, mnogobrojne članove porodice, kako bi pokušala da nadje bolju budućnost u Americi. U Nju Džersiju, Indira pokušava da se navikne na novi društveno-politički sistem, drugačiji mentalitet ljudi i hladno vreme. Njen "američki san" postaje "američka noćna mora".

U Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj u mini retrospektivi Gorana Markovića večeras u 20 sati će biti prikazan dokumentarac "Nevažni junaci" o danas "nevažnim", a onda ključnim figurama protesta protiv Slobodana Miloševića.

(Newsweek Srbija jedan je od medijskih pokrovitelja ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs)
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ingrid Bergman; Izvor: Youtube printscreen/BELDOCSMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ingrid Bergman; Izvor: Youtube printscreen/BELDOCSMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ingrid Bergman; Izvor: Youtube printscreen/BELDOCSMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ingrid Bergman; Izvor: Youtube printscreen/BELDOCSMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS