Kultura

NOVA PESMA VLADE DIVLJANA: Posthumno, nakon dve godine, objavljena "Neposlušna građanka" (VIDEO)

Neobjavljena pesma Vlade Divljana "Neposlušna građanka" pojavila se u utorak kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promoterske kuće Long Play

Objavljeno: 16.05.2017. 19:31h
Foto: Privatna arhiva, Vlada Divljan
Autorska pesma Divljana (1958-2015), glavne kreativne snage kultnih Idola i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je zabeležena u dve verzije: na A strani se nalazi "Neposlušna građanka" u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot uradili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija.

Divljan je još od jeseni 2014. najavljivao skori izlazak novog singla "Neposlušna građanka" koji je "snimio sa grupom beogradskih muzičara".
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

"Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Na žalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju. :-)", govorio je Divljan pred planirani koncert 1. novembra 2014. u Domu omladine Beograda, koji zbog bolesti nažalost nikad nije održao. Preminuo je 4. marta 2015.
 
Beta /Marko Rupena, Vlada Divljan

"Neposlušnu građanku" su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan "Neposlušni", koji su činili Bojana Vunturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Jamal Al Kiswani (saksofon).
 
Rudić objašnjava da je rad na "Neposlušnoj građanki" započet u Rovinju 2011. "uz dosnimavanje u beogradskom studiju 'Destilerija' za Vladinih poseta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013."
 
Vunuturišević i Rudić, tada članovi beogradskog benda Svi na pod, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj, slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili da ponesu nešto opreme sasvim dovoljne za beleženje potencijalnih ideja. Divljan i Svi na pod su prethodno već bili sarađivali u singlu "Zvuci ulice".
 
"Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o 'Neposlušnoj građanki'. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: 'Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo'. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. juli i bio je to dan kada nas je napustila Amy Winehouse", priseća se Vunturišević.
 
Spot za "Neposlušnu građanku" je nastao preprošlog leta, tako što je Đorđević slikala na staklu, odnosno na delu stare šoveršajbne nađene u dvorištu u Krašićima, naselju na moru, dok je Tomić seckao, cepao, mrdao i gužvao slike is časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, pre oko deset godina.Đorđević je nastojala da se sve kreće i pretvara jedno u drugo, prateći ritam, dok je Tomić birao romantične prizore koje je rastavljao na delove i pravio neočekivane spojeve. Spot je montirao Vlada Radovanović.
 
"Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se, da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao...", kaže Tomić.
 
Beta, Vlada Divljan

Vinilna ploča "Neposlušna građanka" objavljena je u veličini longplejke, ali na 45 obrtaja, kako bi se postigle najbolje moguće audio performanse. Dizajn omota ploče uradio je Aleksandar Zograf.
 
Ploča se od danas može naći u prodaji u Beogradu u Dallas Music Shop-u (Sremska 2), Jugotonu (Nušićeva 27), knjižari Vulkan (Šoping centar "Ušće"), Metropolisu (Makedonska 21) i knjižari Delfi u SKC-u, a uskoro i u brojnim drugim muzičkim prodavnicama u Srbiji.
(Long Play)
.......................
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Privatna arhiva, Vlada DivljanSrbija

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Spasioci srpskog Nju Orleansa

Privatna arhiva, Vlada DivljanKultura

GITARISTA KVINA O MERKJURIJU: Bilo mi je teško da gledam Fredija kako pati zbog opake bolesti

Privatna arhiva, Vlada DivljanSrbija

JANKOVIĆ OSNOVAO POKRET: Evo šta donosi program političke organizacije "Slobodni građani Srbije"

Privatna arhiva, Vlada DivljanMUZIKA

ODLAZAK JEDNOG OD NAJVEĆIH VOKALA ROKA: Kris Kornel izvršio samoubistvo u 52. godini života

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Privatna arhiva, Vlada DivljanKultura

UMRO RODŽER MUR: Glumac najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda preminuo u 90. godini (VIDEO)

Privatna arhiva, Vlada DivljanMUZIKA

ODLAZAK JEDNOG OD NAJVEĆIH VOKALA ROKA: Kris Kornel izvršio samoubistvo u 52. godini života

Privatna arhiva, Vlada DivljanKultura

IZLOŽBA ESTER MILENTIJEVIĆ: Osećanja i kreativnost iskazani sovama

Privatna arhiva, Vlada DivljanKultura

TITOVA KNJIGA ŽALOSTI NA PRODAJU: Ukradene posvete iz Muzeja istorije Jugoslavije na aukciji u Španiji

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.