Kultura

POČEO 70. KANSKI FILMSKI FESTIVAL: 19 filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu (VIDEO)

Kanski filmski festival, 70. po redu, otvoren je u sredu u tom francuskom gradu, uz prisustvo brojnih zvezda, među kojima su Vil Smit i Marion Kotijar

Objavljeno: 17.05.2017. 21:00h
Foto: Žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared; Izvor: Reuter
Za prvo veče predviđena je projekcija filma "Ismael"s Ghost" francuskog reditelja Arnoa Deplešena. Do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetaće se 19 ostvarenja.

Ceremoniju otvaranja vodi slavna glumica i zvezda novog filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" Monika Beluči.

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.
Još od svojih početaka posle Drugog svetskom rata, Kan se nametnuo kao najuticajniji filmski festival na svetu, festival s najvećim poslovnim marketom i najvećim kulturnim i ekonomskim utoicajem. Poslednjih decenija, ta se pozivija samo još više naglašavala, a rastojanje između Kana i eventualne konkurencije postaje sve veća.

Zato se, u neku ruku, i smatra najvažnijom istinom u vezi sa ovim festivalom - ono što je svojevremeno izjavila poljska režiserka Agnješka Holand - da je za film bolje da igra i u najzabačenijem programu Kana, nego u konkurenciji i jednog drugog festivala na svetu.

Istovremeno, Kan je poznat kao relativno zatvoren festival koji poziva zatvoreni krug vlastitih režisera-miljenika, a pod snažnim je uticajem velikih koprodukcijskih i “world sales” ofisa, a malim kinematografijama i novim autorima vrata obično otvara tek u pratećim programima.

Ovogodišnje jubilarno izdanje Kana, barem na papiru, izgleda istinski moćno. U takmičarskoj konkurenciji je 19 naslova, od kojih pet američkih, četiri francuska i po dva ruska, korejska i britanska filma.

U konkurenciji nove filmove predstavlja niz svetski slavnih filmaša, među kojima Mihael Haneke, Andrej Zvjagincev, Tod Hejns, Sofia Kopola, Fatih Akin i kolovođa grčkog “čudnog vala” Jorgos Lantimos.

Izvan konkurencije, predstaviće se doajeni Roman Polanski i Agnes Varda, a kao režiser će se u 79. godini prvi put predstaviti i slavna glumica i politička aktivistica Vanesa Redgrejev.

Dvostruki kanski pobednik Mihael Haneke u prilici je ove godine postati prvi režiser u istoriji koji će osvojiti tri Zlatne palme u Kanu. Treću palmu mogao bi osvojiti filmom “Happy End” koji prati život mirne buržujske porodice koja živi nedaleko od divljeg izbegličkog kampa (tzv.džungle) u Kaleu.U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu su filmovi "Wonderstruck" Toda Hajnsa sa Džulijan Mur i Mišel Vilijams u priči o dva gluva deteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, zatim "Jupiter"s Moon" mađarskog reditelja Kornela Mundruza o mladom izbeglici koji otkriva neverovatne moći nakon što je ranjen.

Sofija Kopola u Kan dolazi sa rimejkom filma iz 1971. u kome je igrao Klint Istvud, a ovoga puta Kolin Farel glumi ranjenog vojnika koji zavodi žene oko sebe, a pored njega igraju Nikol Kidman i Kirsten Danst.

Mišel Azanavisijus, Oskarom nagrađen za ostvarenje "The Artist", u Kanu će prikazati film "Redoubtable" o legendarnom reditelju Zzan-Liku Godaru, Džejk Džilnhol i Tilda Svinton igraju u priči "Okja" južnokorejskog reditelja Bong-Jon-Hoa o devojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku zivotinju.
 
Za Zlatnu palmu se takmiče i "The Meyerowitz Stories" američkog reditelja Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Emom Tompson, Kendis Bergen i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, zatim drama o ratnom veteranu"You Were Never Really" Lin Remzi, kao i "Loveleš" ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film "Good Time" Džoša i Benija Safdija sa Robertom Patinsonom u ulozi pljačkaša banaka, Mihael Haneke predstaviće porodičnu dramu "Happy End" sa Izebel Iper koja se odvija na severu Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.Publika će gledati i "The Square" švedskog autora Rubena Ostlunda, "The Killing of a Sacred Deer" Jorgosa Latimosa sa Nikol Kidman i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, "Rodin" Zzaka Doalona u kome igra Zzerar Departje, "In The Fade" Fatiih Akina, "Amant Double" Fransoa Ozona.

Za Zlatnu palmu će se takmicicti i "120 Beats Per Minute" Robina Kampilja, "Radiance" Naomi Kavase, "The Day After" Hong Sang-Soa i "A Gentle Creature" Sergeja Loznice.
Ova godina će biti jedna od uspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu - biće prikazano osam filmova i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije, najavio je Filmski centar Srbije.

Glumica Monika Beluči otvorila je 70. Kanski filmski festival; Izvor: Reuter

U okviru programa "ACID TRIP" biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program "Kan klasik" uvršten film "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine "koji su stvarali istoriju kanskog festivala".

Petrovićev film, nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu 1967. godine, prikazuje se na inicijativu Jugoslovenske kinoteke i to je prvi srpski film u programu "Kan klasik", a projekciji 24. maja prisustvovaće i Olivera Katarina.

U okviru programa "ACID TRIP #1: Serbia" Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih.
Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa.Dugometražni film "Vlažnost" Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića 21. maj.

U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, a jedan od glavnih ciljeva jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte.

Model Bela Hadid pozira fotoreporterima tokom ceremonije otvaranja festivala; Izvor: AP

Jovana Nikolić će u okviru programa "Producenti na potezu" predstaviti projekat dokumentarnog filma "Crna svadba" koji režira Dragan Nikolić, a Milan Stojanović će u okviru "Producentske mreže" predstaviti projekat igranog filma "Korisnici" u režiji Ivana Ikića.

Kan očito nastoji da pratiti trendove na široj medijskoj sceni, pa su prisutna i dva trenutno javrelija trenda u audiovizualnoj kulturi: zlatno doba tv serija i počeci razvoja VR-a, odnosno trodimenzionalnog filma. U Kanu će tako biti predstavljane nove sezone dve slavne serije. Prva od njih je “Top of the Lake” Džejn Kempion s podnaslovom “China Girl”.Druga je, nesumnjivo, jedana od najiščekivanijih događaja ovogodišnjeg kanskog festivala,a reč je o novom izdanju “Twin Peaksa” Marka Frosta i Dejvida Linča, serije koja je izvorno prikazana 1990. i koja je po mnogima bila i ostala međaš u istoriji pametne, autorske televizije.

“Twin Peaks” je ugašen nakon druge, neuspješne sezone. Izvorni autori Linč i Frost sada su nakon 26 godina snimili novu seriju s delom stare glumačke ekipe, ali i sa nekim novi licima. Nova serija imat će 18 epizoda, a u Kanu će biti prikazane prve dve.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared; Izvor: ReuterSvet

PREKO 1.000 NASILNIKA NASRNULO NA POLICIJU: Neredi i seksualno uznemiravanje na festivalu u Nemačkoj

Žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared; Izvor: ReuterSrbija

Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared; Izvor: ReuterSvet

PREKINUT ROCK AM RING U NEMAČKOJ: Posetioci festivala evakuisani nakon dojave o terorističkoj pretnji

Žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit, Džesika Čestejn, Anjes Žaui, Fan Bingbing, reditelji Paolo Sorentino, Maren Ade, Park Čan-Vok i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared; Izvor: ReuterKultura

ZAVRŠEN 70. FILMSKI FESTIVAL U KANU: Najboljim filmom proglašena švedska komedija "The Square"

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS