Kultura

TITOVA KNJIGA ŽALOSTI NA PRODAJU: Ukradene posvete iz Muzeja istorije Jugoslavije na aukciji u Španiji

Ukradene autografske strane koje su svetski državnici osamdesetih godina zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cveća naći će se na aukciji u Malagi

Objavljeno: 25.05.2017. 16:20h
Foto: Josip Broz Tito; Autor: Profimedia
Medijska mreža Antidot saopštila je danas da je došla do saznanja da će 12 eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije - potpisi svetskih državnika i njihove pisane izjave iz Knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita, biti izloženo aukcijskoj prodaji 3. juna u španskom gradu Malagi.

Radi se o 12 autografskih strana koje su svetski državnici osamdesetih godina prošlog veka zapisali u Titovu Knjigu žalosti, koja je za strane državnike bila otvorena u Kući cveća.Posvete državnika poput Norodoma Sihanuka, Indire Gandi, Mihaila Gorbačova, Nikolaja Čaušeskua, Hafeza al Asada, Jasera Arafata, Ulofa Palmea, Džordža Buša i ostalih predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.
 
U nastojanju da se utvrdi autentičnost ponuđenih autografskih primeraka, redakcija Antidota je kontaktirala Franciska Pinera, direktora akcionarske kuće "International Autograph Auctions Europe" koja organizuje aukciju, a koji je potvrdio da su ponuđeni eksponati provereno autentični. On je rekao da se kolekcija nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara iz te oblasti, čije ime nije želeo da obelodani.

Govoreći o poreklu kolekcije, Pinero je napisao da je ona "prodata pre mnogo godina od strane osobe bliske Titu", ukazuje Antidot. Ova medijska mreža, međutim, tvrdi da problem "leži u tome što, prema važećim propisima, ne postoji, niti je postojala legalna mogućnost da se stranice iz Knjige sećanja, kao deo kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije, otuđe od svog zakonitog vlasnika".

Wikipedia, Josip Broz Tito i Ernesto Če Gevara na Brionima

"Posebnu vrednost Titovoj kolekciji daje i jedinstvena okolnost što je on uživao poštovanje svih lidera sveta. Zbog ove specifičnosti i jedinstvenosti, pomenutih 40 listova mogu na tržištu da dostignu vrednost od preko 100 hiljada evra", navodi se u saopštenju.

Antidot je o svom otkriću obavestio ministatstva kulture i unutrašnjih poslova, ali od njih do danas nisu dobili povratne informacije o tome da li su i koja aktivnosti preduzete na razrešenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata.
 
(Fonet)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Josip Broz Tito; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sećanja Tome File na vreme provedeno s prvom damom SFRJ: Jovanka je kod sebe imala pištolj za likvidacije

Josip Broz Tito; Autor: ProfimediaSvet

ZABORAVLJEN U BIROKRATIJI: Iz Britanskog muzeja nestao dijamantski prsten vredan skoro milion dolara

Josip Broz Tito; Autor: ProfimediaMagazin

NOVI NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nemanjići: Jednom smo bar imali državu

Josip Broz Tito; Autor: ProfimediaKultura

PRONAĐENO UKRADENO REMEK DELO: Maroko vratio Italiji višemilionsku sliku Gverčina (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS