Kultura

ZAVRŠEN 70. FILMSKI FESTIVAL U KANU: Najboljim filmom proglašena švedska komedija "The Square"

Nagrade su, među ostalima, kući odneli i Sofija Kopola i Hoakin Feniks, a posebna nagrada dodeljena je Nikol Kidman

Objavljeno: 29.05.2017. 16:51h
Foto: Ruben Ostlund na dodeli nagrada; Autor: Fonet
Glavna nagrada 70. filmskog festivala u Kanu - Zlatna palma - u nedelju je na veliko iznenađenje dodeljena švedskom filmu "The Sqaure" Rubena Ostlunda, okrutnoj komediji koja ismeva umetnički svet i visoko društvo.

U filmu danski glumac Klaes Bang tumači kustosa u muzeju savremene umetnosti koji priprema izložbu o toleranciji i solidarnosti. Čitav život mu se otme kontroli kada mu ukradu mobilni telefon i novčanik. Film tematizuje pitanja morala, muškosti i pritvornosti. Ova satira je pobedila je u konkurenciji ukupno 19 filmova. To je jedan od retkih filmova na ovogodišnjem Kanu koji na mahove do suza zasmejava gledaoce, a u službenu konkurenciju dodat je u poslednjem trenutku. Takođe do poslednjeg trenutka u Kanu nije bilo ubedljivog favorita. 

Ruben Ostlund; Autor: Fonet

Velika nagrada žirija je drugo po rangu odličje Festivala, a njega je dobila drama "120 otkucaja u minutu" Robin Kampijoa. To je režijski debi ovog scenariste i montažera rođenog u Maroku i bavi se nastankom i širenjem side, kao i sudbinama ljudi obolelih od AIDS.

Robin Kampio; Autor: Fonet

Sofija Kopola dobila je nagradu za najbolju režiju za "The Beguiled", rimejk istoimenog filma Dona Sigela iz 1971. godine o upadu ranjenog vojnika, koga tumači Kolin Farel, u devojački internat koji vodi Nikol Kidman, ovogodišnja kraljica Kana koja je učestvovala sa dva filma u konkurenciji i dobila posebnu nagradu 70. filmskog festivala.

Nikol Kidman; Autor: EPA

Slavni ruski reditelj Andrej Zvjagincev dobio je nagradu žirija (tri godine posle genijalnog "Levijatana") za bračnu dramom 'Loveless' koja se bavi nestankom deteta koje više ne može da podnose svađe roditelja.

Andrej Zvjagincev; Autor: Reuters

Za ulogu u šokantnoj drami o trgovini seksualnim robljem "You Were Never Really Here" rediteljke Lin Remzi, Hoakin Feniks proglašen je najboljim glumcem.

Hoakin Feniks; Autor: Fonet

Titulu najbolje glumice dobila je Dajen Kruger za ulogu u filmu "In The Fade" nemačko-turskog reditelja Fatiha Akina. Dajen glumi Katju, koja se sveti neonacistima koji su joj ubili muža i sina.

Dajen Kruger; Autor: Fonet

Lin Remzi, rediteljka "You Were Never Really Here" deli nagradu za najbolji scenario sa Grkom Jorgosom Lantimosom i filmom "The Killing of a Sacred Deer", trilerom o hirurugu koji usvaja problematičnog mladića nakon što mu je otac umro tokom operacije.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ruben Ostlund na dodeli nagrada; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ruben Ostlund na dodeli nagrada; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Ričard Gir: Ovoliko znam o životu...

Ruben Ostlund na dodeli nagrada; Autor: FonetSvet

PREKO 1.000 NASILNIKA NASRNULO NA POLICIJU: Neredi i seksualno uznemiravanje na festivalu u Nemačkoj

Ruben Ostlund na dodeli nagrada; Autor: FonetSvet

​UHAPŠEN ZBOG "ŠEFA": Erdogan naredio hapšenje režisera filma o neuspelom vojnom puču (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS