RELIGIJA

MISTERIOZNI KULT EGZORCISTA UZBURKAO VATIKAN: Radimo na tome da papa Franja nestane!

Sedište Katoličke crkve potresaju glasine o grupi egzorcista kojima smeta papa Franja, odnosno njegova modernizicija crkve

Objavljeno: 19.06.2017. 11:58h
Foto: Papa Franja; Autor: EPA
Iako Plinio Korea de Oliveira, nekadašnji vođa ultradesničarske organizacije "Tradicija, porodica i imanje" koja deluje u Rimu, odavno nije među živima, njegovi sledbenici nisu nastavili su s njegovim praksama.

De Oliveira je u Rim došao šezdesetih kako bi propovedao protiv sazivanja Drugog vatikanskog sabora, s kojim je počela era pokušaja Katoličke crkve da se modernizuje. On je još tada govorio da je to "trenutak u istoriji koji je tužan kao i onaj kada je Isus umro".Iza njega je navodno ostao kult sledbenika, katoličkih egzorcista u Brazilu, koji ga posebnim kanalima "kontaktiraju" i slave. Sam Oliveira je bio u paktu s đavolom - tako barem veruju njegovi sledbenici, koji tvrde da njihov preminuli vođa utiče na stvari poput klimatskih promena, ali i da radi na tome da papa Franja umre.
 
O ovome piše i Andrea Tornieli na blogu Vatican Insider, a objavio je i više članaka o ovom kultu egzorcista i njihovim verovanjima. On tvrdi da kult veruje da bi Katolička crkva dobila konzervativnijeg vođu kad bi se rešili sadašnjeg pape. Nakon što je Oliveira umro 1995. godine, kult se podelio u dve grupe. Prva je ova koja se nada smrti pape Franje i uopšte se protivi njegovom načinu vođenja Crkve, a podržava ih grupa američkih kardinala.

Druga je grupa poznata kao "Heralds of the Gospel", koju je osnovao monsinjor Žoao Skonjamiljo Kla Dias, i predstavljaju kult obožavanja. Dias je bio vođa egzorcista koji u tajnosti praktikuju bizarne običaje u kojima pokušavaju da komuniciraju s đavolom. Navodno, umesto da isteruju đavola iz ljudi kao egzorcisti, oni pokušavaju da ga prizovu u ljude da bi preko njih mogli da stupe u kontakt s njim.

Ovakav način obožavanja đavola postao je problem crkvi, koja je prema pisanju Daily Beasta započela istragu nad ovim kultom, pre svega zbog navoda o tome da žele da se "reše' pape Franje.
 
(Jutarnji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Papa Franja; Autor: EPASvet

PAPIN SAVETNIK SE BRANI ĆUTANJEM: Kardinal optužen za seksualno zlostavljanje se pojavio prvi put pred sudom (FOTO)

Papa Franja; Autor: EPAKultura

PAPA FRANJA OKAČIO NA VRATA STANA: Zabranjeno kukanje! Prestanite da prigovarate i poboljšajte svoj život! (FOTO)

Papa Franja; Autor: EPARegion

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Papa Franja; Autor: EPASvet

UPRKOS PROTIVLJENJU KATOLIČKE CRKVE: Malta legalizuje gej brakove

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS