Magazin

ZABORAVLJENI DIPLOMATA: Evo zašto je Miloš Bogićević izbrisan iz srpske istorije

Zbog mržnje prema Nikoli Pašiću Miloš Bogićević bio je najglasniji zagovornik teze da krivicu za početak Prvog svetskog rata snosi Srbija. Zato je izbrisan iz istorije

Objavljeno: 25.02.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija: Prvi svetski rat; Autor: Fonet
Diplomate poput Milana Rakića, Jovana Dučića, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog stasavale su u turbulentnim vremenima ratova, revolucija, lomova, prevrata, stvaranja novih država... Svi periodi njihovih života bili su obeleženi intenzivnim istorijskim zbivanjima, na koje nisu mogli da ostanu imuni. I sami su bili skloni intrigama, a o svemu tome piše Crnjanski u „Embahadama“. Tako u prvom tomu o političaru koji je osramotio slavne pretke, o Milošu Bogićeviću, njegov neuporedivo slavniji imenjak iscrpno govori.
 


ROÐEN POD SREĆNOM ZVEZDOM

Miloš Bogićević (1876-1938) rođen je u Beogradu, u jednoj od najuticajnijih i najmoćnijih porodica svog doba. Njegov pradeda Antonije predvodio je ustanak protiv Otomanske imperije u Jadru, a zbog hrabrosti koju je pokazao Karađorđe mu je dodelio titulu vojvode. Antonijev sin Miloš bio je upravitelj Beograda i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Milošev sin Milan bio je ministar inostranih poslova i poslanik Srbije u Berlinu, pa je bilo logično da se za diplomatiju odluči i Miloš.
 
Pravne nauke doktorirao je u Beču, a potom je na Beogradskom univerzitetu predavao međunarodno pravo. Bio je markantan, pravilnih crta lica, gospodstvenog držanja i omiljen kod žena. Bio je prvi diplomata koji se zarad prijateljstva s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom otvoreno priključio Crnoj ruci. Njegovoj saradnji s Nemcima najviše je doprineo Nikola Pašić, koji je 1904. kao predsednik Vlade spremio akreditive za Bogićevićevo imenovanje kao ministra na Crnogorskom dvoru, da bi ih kroz nekoliko dana besno pocepao.

Tom činu, piše Crnjanski, najviše je kumovao Ðurđe Jelenić, tadašnji sekretar kralja Petra I Karađorđevića, koji je iz čiste pakosti rekao Pašiću da je Bogićević često u šetnjama s Pašićevom mlađom kćerkom, a da intimusima priča kako mu ona služi samo za zabavu. Za Pašića je Bogićević postao persona non grata, te je, uprkos brojnim pokušajima zajedničkih prijatelja, odbijao da se suoči s Bogićevićem i utvrdi da li su glasine tačne. Ipak, na ličnu intervenciju kralja Petra, Bogićević 1904. biva postavljen za sekretara poslanstva u Parizu. Tri godine docnije prelazi u Berlin na mesto otpravnika poslova Poslanstva Srbije.

Prvi svetski rat; Autor: Profimedia

ŠPIJUNSKA AKTIVNOST

Bogićević je objavio tri knjige „Solunski proces“, „Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis“ i onu koja ga je i najviše iskompromitovala „Spoljna politika Srbije“. U toj kontroverznoj knjizi tvrdi da je uoči Prvog balkanskog rata Nemce obavestio da su Srbija i Bugarska sklopile tajni sporazum. Bogićevićev šef Milovan Milovanović bio je zaprepašćen, ali mu je s dvora stigla depeša da protiv Bogićevića, i pored očigledne izdaje, ništa ne preduzima.

Zašto je kralj Petar to učinio? Bogićević je očigledno posedovao i dokumenta intimne prirode koje bi kompromitovale sve pripadnike dinastije. Ipak, u predvečerje Prvog svetskog rata kontroverzni diplomata biva prinuđen da napusti omiljeni Berlin i sa službom biva prebačen u Egipat. Godinu dana kasnije samovoljno napušta poslanstvo u Kairu, odlazi prvo u Rim, a potom u Cirih, gde na svoju ruku radi na sklapanju separatnog mira između Nemačke i Francuske.

Nadležni mu ponovo na zahtev kralja Petra opraštaju i to.

Prvi svetski rat; Autor: Profimedia

Bogićević 4. septembra 1915. biva penzionisan, a srpsku penziju prima u Berlinu. Punih šest godina ga niko nije pominjao. Međutim, 1921. na zahtev opozicije, protiv Bogićevića zbog veleizdaje biva pokrenuta istraga, od koje je tužilac brzo odustao. Ovog puta istragu je lično stopirao kralj Aleksandar. U knjizi „Spoljna politika Srbije“ Bogićević je objavio tajnu prepisku između Srbije i Rusije, iz koje se videlo da su ove države prve počele da se spremaju za rat protiv Austrougarske. Bogićević detaljno govori i o dvoličnosti Nikole Pašića, tvrdeći da je prijateljima bez uvijanja govorio da Ferdinanda po svaku cenu treba likvidirati. Bogićević je Nemcima dao i poverljiva dokumenta koja je prepisivao, a neka od njih i prisvajao.

Iz kojih razloga je Miloš Bogićević počinio veleizdaju? Kao potomak jedne od najimućnijih srpskih porodica, na nemačku stranu nije prešao zbog novca. Razloge za njegove postupke treba tražiti u fanatičnoj mržnji prema Nikoli Pašiću, ali i prema dinastiji Karađorđević i generalu Petru Živkoviću, koji je u „Solunskom procesu“ za zaveru protiv kralja Aleksandra najviše krivio Apisa.

Prvi svetski rat; Autor: Profimedia

Penzionerske godine proveo je u Berlinu. U proleće 1938. podneo je zahtev da mu se po hitnom postupku omogući povratak u Srbiju. Tadašnji vlastodršci bili su uvereni da je to učinio po nalogu Adolfa Hitlera. Ubrzo je ubijen u toaletu jednog berlinskog hotela. Ubice su ostale nepoznate.

U knjizi „Spoljna politika Srbije“ Bogićević je objavio tajnu prepisku između Srbije i Rusije, iz koje se videlo da su ove države prve počele da se spremaju za rat protiv Austrougarske. Bogićević detaljno govori i o dvoličnosti Nikole Pašića, tvrdeći da je prijateljima bez uvijanja govorio da Ferdinanda po svaku cenu treba likvidirati


PIŠE Dušan Cicvara

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Prvi svetski rat; Autor: FonetSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ilustracija: Prvi svetski rat; Autor: FonetSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ilustracija: Prvi svetski rat; Autor: FonetSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ilustracija: Prvi svetski rat; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS