Magazin

VELIKO NEWSWEEK ISTRAŽIVANJE O SEKSU (IX deo) Utiču li raniji partneri na potomstvo?

Aristotel je tvrdio da partneri muškog pola na ženskom telu ostavljaju trag koji utiče na osobine potomaka

Objavljeno: 28.02.2017. 11:42h
Foto: Profimedia, Ilustracija
Jedno naučno istraživanje pokazalo je da potomci muva mogu imati fizičke osobine koje potiču od ranijih partnera njihovih majki, a ne od bioloških očeva neminovno. Studija objavljena u časopisu Ekološka pisma (Ecology Letters) zbunila je istraživače stoga što, kako smatraju, unosi zbrku u tradicionalno naučno shvatanje genetskih varijacija kroz generacije.

Naučnici sa australijskog univerziteta Novi Južni Vels otkrili su da je hrana koju su u laboratoriji davali muvama muškog pola, iz porodice neride, bila u direktnoj vezi s veličinom njihovih potomaka. Pošto nije odmah bilo jasno kako se ta odlika prenela na potomstvo, krenuli su da ispituju spermu odabrane vrste muva. U intervjuu za časopis Popularna nauka vodeći autor studije Andžela Krin izjavila je da ejakulat muve sadrži samo pet odsto sperme, mnogo proteina, šećera, tečnosti i peptida i moguće je da sve to utiče na seksualno ponašanje muva ženki, kao i na njihovo potomstvo.
 


Istraživači su odgajili dve grupe muva, krupnije i sitnije, tako što su ih - dok su bile u razvojnoj fazi larve - hranili visokohranljivim ili niskohranljivim supstancama. Zatim su obe grupe pustili da se pare s različitim ženkama, još nezrelim. Isto je ponovljeno kada su ženke sazrele. Na kraju je ispitano da li potomstvo ima osobine prvog ili potonjeg seksualnog partnera.
 
Mada je drugi partner postao biološki otac, pokazalo se da su veličinu potomka odredile osobine, odnosno kako se (kao larva) hranio prvi seksualni partner njihove majke. U slučaju da je konzumirao visokohranljive supstance, potomak je bio krupan i obrnuto. Pretpostavlja se da je reč o specifičnim molekulima u spermi prvog partnera koji su apsorbovali još nezrele jajne ćelije partnerke. Upravo ti molekuli odredili su pomenutu osobinu potomaka, bez obzira na to što su druge muve muškog pola kasnije oplodile jajne ćelije ženke.

Aristotelova ideja telegonije predvidela je to još davno: prema teoriji slavnog filozofa, partneri muškog pola na ženskom telu ostavljaju trag koji utiče na osobine potomaka - čak i kada je detetov otac zapravo neko drugi. Teorija je početkom 20. veka odbačena - odudarala je od genetskih studija koje su tada bile u pionirskoj fazi.


PIŠE Pola Mehija

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, IlustracijaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Profimedia, IlustracijaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Profimedia, IlustracijaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Profimedia, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS