Magazin

45 GODINA KUMA (II deo) Sindrom nastavka: „Kum 2“ (FOTO)

„Kum 2“ uživa reputaciju jednog od najboljih nastavaka u istoriji kinematografije. Međutim, nije uvek bilo tako

Objavljeno: 22.03.2017. 10:55h
Foto: Al Paćino kao Majkl Korleone u filmu Kum 2; Autor: Profimedia
Kako popraviti savršenstvo? Za režisera Fransisa Forda Kopola, njegovu ekipu posvećenih umetnika i skeptičnu publiku širom sveta to pitanje je predstavljalo rezime izazova s kojim se suočio nastavak jednog od najbolje primljenih filmova u istoriji kinematografije.

Danas, „Kum 2“ zauzima ugledno mesto među ljubiteljima filma. Priča o njegovom snimanju ujedno je i kratak priručnik kako Holivud treba da pristupa snimanju nastavaka. Ali kad je film krajem 1974. stigao u bioskope, dočekan je s mnogo kritika. Osobine koje su svojevremeno kritikovane iste su one koje danas svi hvale - razvučena, epska vizura, podeljena na dva vremenska toka, i brojni likovi.
 


Drugi deo, koji su takođe napisali Kopola i Mario Puzo, „zapravo nije nešto što bi se lako moglo definisati“, pisao je tom prilikom Vinsent Kembi iz Njujork tajmsa. „Fragmentaran oblik je ozbiljan problem ovog filma. Drugi deo se neprestano kreće napred-nazad u vremenu, između dva zasebna toka radnje... jedna priča ne objašnjava nužno drugu, već samo dodaje nove podatke, poput fusnota.“
 
Rodžer Ebert, još uvek novo lice Čikago san tajmsa, smatrao je da su difuzna radnja i akcija u filmu zamorni. „Priča o Majklu, ispričana hronološki i bez ostalog materijala, bila bi zaista upečatljiva, ali Kopola nas sprečava da se potpuno uživimo jer prekida napetost.“

Ako hoćemo da budemo pošteni prema kritičarima, moramo reći i da „Kum 2“ nikako nije imao samo negativne kritike. Većina profesionalnih kritičara priznavala je kreativnu vrednost režije, kamere i glume.

Robert De Niro kao Vito Korleone u filmu Kum 2; Autor: Profimedia

S određene tačke gledišta, „Kum 2“ nam ne govori mnogo novog ili šokantnog o svetu kojim Korleoneovi dominiraju. Za ljubitelje ovog filma, međutim, kako 1974. tako i danas, drugi deo nije ni morao ponovo da izmisli točak da bi bio uspešan.

Svet koji Kopola i Puzo dočaravaju odlikuje se takvom neodoljivom i tragičnom lepotom da ponovno uključivanje u njega nije mana - već glavni kvalitet. Kako da popravite savršenstvo? Nemojte ga popravljati. Naprosto ponudite još.


PIŠE Džejms Elis

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Al Paćino kao Majkl Korleone u filmu Kum 2; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Al Paćino kao Majkl Korleone u filmu Kum 2; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Al Paćino kao Majkl Korleone u filmu Kum 2; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Ričard Gir: Ovoliko znam o životu...

Al Paćino kao Majkl Korleone u filmu Kum 2; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS