Magazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE ​Mračni svet muškog modelinga

Mišićavi muški modeli savršenog oblika lica koji dobro zarađuju sve češće su žrtve ovog posla. Muški manekeni često su žrtve seksualnog uznemiravanja, ali to retko prijavljuju

Objavljeno: 22.04.2017. 06:00h
Foto: Jedan od modela na predstavljanju kolekcije Kelvina Klajna u Njujorku za jesen 2016; Izvor: Profimedia
Direktor kastinga, Holanđanin u pedesetim godinama i velikog stomaka, uperio je pogled u mene i snimio celo moje telo. „Skini gornji deo i pokaži mi torzo“, rekao je. Iscrpljen posle 14 sati snimanja, uradio sam to što mi je rečeno, skinuo potkošulju i otkrio svoje prilično bele grudi. Brzo me pogledavši, vratio se u susednu sobu i promrsio stilisti: „Lep je, ali debeo“. Zvuk s lakoćom putuje kroz skladište s betonskim podom; otišao sam u svlačionicu, ali sam jasno čuo njegove reči. Osetio sam se poniženim.

Dva puta sam hodao pistom na Pariskoj nedelji mode, radio s nizom talentovanih fotografa i stilista i bio deo sveta koji okuplja mnogo neverovatno lepih ljudi. Ali ovo nije bio prvi put da me nazovu gojaznim, uprkos tome što su mi rebra i kukovi štrčali. Na probi u Parizu za japansku reviju muške mode u leto 2014. grupa starijih žena iz kreatorovog tima sjatila se iza mene smejući se i lagano me lupkala po zadnjici utegnutoj tkaninom. Drugom prilikom, stilista koji je krenuo da pije votku od devet ujutru rekao mi je kako sam „lep“, ali moram „da prestanem s lenstvovanjem i uradim nekoliko jebenih trbušnjaka“. Sve to mi se uopšte nije sviđalo - i sigurno mi nije bilo pravo da me zovu „lep ali debeo“. Odlučio sam tada, tog leta, da prestanem s manekenstvom.Kada je reč o eksploataciji u svetu mode, većina pomišlja na mlade žene i devojke koje šetaju pistom s alarmantno izbačenim kukovima i koščatim ramenima, ili im na pamet padaju mračne priče o slavnim fotografima koji manipulišu mladim ženama ili ih primoravaju na seksualni čin. Mišićavi muški modeli savršenog oblika lica koji dobro zarađuju? Ne liče na očigledne žrtve.
 
Ali kako sam uvideo tokom svoje kratke karijere manekena, muškarci i momci podležu sve većem riziku na čudnom, neuređenom radnom mestu kao što je svet mode. Činjenica da ste muškarac ne čini vas bezbednim: muški manekeni često su žrtve seksualnog uznemiravanja, ali to retko prijavljuju. Uz to, pod velikim su pritiskom, kao i njihove koleginice, da imaju baš pravi oblik tela. Noviji trendovi u muškoj modi doveli su do polarizacije: ohrabruju ili ekstremno izražene mišiće, ili nežan androgini izgled.

Još jedan faktor je veoma važan: rastuće ekonomije u istočnoj Aziji stvorile su potražnju za dizajnerskom odećom i modelima njoj primerenim. Sve veći broj mladih manekena, i muškog i ženskog pola, odlazi u Aziju, daleko od svojih porodica i mreža podrške, radeći pod loše regulisanim uslovima uz rizik da budu radno eksploatisani a slabo plaćeni. Ispada tako - ako zaista, zaista, zaista dobro izgledate, niko vam ne garantuje bogatstvo, zdravlje i sigurnost.

Sara Zif, osnivač „Model elajens“, njujorške neprofitne organizacije koja se zalaže za veću zaštitu manekena, kaže da su muškarci u ovom poslu suočeni sa izuzetno teškom situacijom. „Definitivno mislim da muškarci imaju problema na radu jednako kao žene, ako ne i više“, kaže Sara, koja se dugo bavila manekenstvom. „Modna industrija mora hitno da se reformiše: decenijama je izmicala bilo kakvoj stvarnoj regulativi.“

Modeli i insajderi sa kojima sam razgovarao za potrebe ovog teksta često su oklevali da se upuste u razgovor iz straha od represalija, a mnogi su tražili da ostanu anonimni.

Ilustracija: Muški modeling; Autor: Pixabay

DEČACI NA FILMU

Ja sam sa 20 godina bio očaran svetom mode. Postao sam model 2013, na trećoj godini studija engleske i francuske književnosti na univerzitetu Oksford. Preselio sam se u Pariz u okviru studija i moje tinejdžersko zanimanje za modu iznova se probudilo.

U početku sam bio relativno nesvestan stepena seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u modnoj industriji. Ozbiljna udvaranja i seksualne ponude često se predstavljaju kao šale, što moćnim likovima koji to rade - fotografima, urednicima i direktorima kastinga - omogućava da sve negiraju ako budu odbijeni.

Ponekad se ti moćni ljudi ponašaju tako jer uopšte ne osećaju rizik da budu kažnjeni: dok sam istraživao za ovaj članak, jedan poznati modni kreator, zavisnik od kokaina, stalno mi je slao video-snimke nagih aktera - što nisam tražio - dok sam pokušavao da ugovorim intervju.

Na neki način, lako sam se izvukao. Metju, britanski maneken, potpisao je ugovor s prvom agencijom dok se premeštao u Pariz (nekoliko meseci kasnije priključio se vodećoj svetskoj agenciji „Elit“). Ubrzo se našao u studiju fotografa koji je prekoračio granicu.

„Bilo je užasno“, kaže Metju (to mu je pravo ime). Sada se više ne bavi manekenstvom i živi kao student u Londonu. „Naterao me je da skinem svu odeću, uključujući donji veš. Kako je objasnio, želeo je da prevaziđem fazu nelagodnosti i počnem da se osećam prijatnije u sopstvenom telu.“ Bilo je nemoguće prijaviti ga, kaže Metju. „Nisam mogao da se žalim zato što je radio u mojoj agenciji.“

„U svetu mode stariji uvek kontrolišu mlađe“, ukazuje Rene Habermaher, fotograf rođen u Švajcarskoj koji stalno radi za japanski Vog i druga vodeća imena. Sara Zif iz „Model elajens“ kaže da je čula za bezbroj slučajeva jako sličnih Metjuovom. „Kada počinju, modeli su obično vrlo mladi“, kaže Zifova, koja je postala model sa 14 godina. „Karijera im kratko traje i prolaze većim delom nezapaženo. Ako znate da ćete potrajati možda pet godina, mnogo je manje verovatno da ćete isturiti vrat ili se žaliti, naročito zato što je konkurencija toliko velika.“

Ilustracija: Muški modeling; Autor: Shutterstock

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Jedan od modela na predstavljanju kolekcije Kelvina Klajna u Njujorku za jesen 2016; Izvor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Jedan od modela na predstavljanju kolekcije Kelvina Klajna u Njujorku za jesen 2016; Izvor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Jedan od modela na predstavljanju kolekcije Kelvina Klajna u Njujorku za jesen 2016; Izvor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Jedan od modela na predstavljanju kolekcije Kelvina Klajna u Njujorku za jesen 2016; Izvor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS