Magazin

Slaviša Lekić za NEWSWEEK: Da ja vladam svetom...

Na pitanje koje svi često postavljamo sebi: "Da ja vladam svetom?", za Newsweek odgovara Slaviša Lekić, novinar i predsednik NUNS

Objavljeno: 28.04.2017. 06:00h
Foto: Milovan Milenković, Slaviša Lekić
KOJI BISTE ZAKON ODMAH DONELI?

Zakon o lustraciji, da se konačno obračunamo s „dosovcima“ i „žutom-ološ-elitom“, koji su 2000. zatekli državu devastiranih fabrika, s deviznim rezervama od svega 300 miliona dolara, koja je dugovala 18 plata i 24 dečja dodatka, u kojoj su penzioneri umesto penzija 2000. dobijali bonove za plaćanje struje, uglja i drva, u kojoj je broj zaposlenih opao za oko 500.000, s padom proizvodnje od 50 i padom vrednosti kapitala od 40 odsto, u kojoj su bolnice bile bez lekova i zavoja, univerzitet bez autonomije, sudove koji su gasili novine, zatvarali radio i TV stanice i omogućavali progon novinara, a onda nam otvorili vrata međunarodnih institucija, vratili nas u članstvo Saveta Evrope, zastavu Srbije postavili ispred zgrade Ujedinjenih nacija i „počistili“ sve ono što su devedesetih socijalisti, radikali, pa i Vukovi „sepeoovci“ uneredili.

Vidite, danas, dokle nas je to dovelo!

KOGA BISTE ODLIKOVALI?

Tomislava Nikolića.

To će mu biti moralna satisfakcija za najgluplji trag koji je iko ikad ostavio u istoriji moderne Srbije.

ŠTA BISTE ZABRANILI?

Izborne kampanje, Informer, siromaštvo, petarde, Pink, burazerske kombinacije, Srpski telegraf, glupe viceve, komunalnu policiju, sladoled od slanine, saobraćajne špiceve i gužvu na Brankovom, limunade u teglama... i javne nastupe gomile nekog sveta.

KOGA BISTE PROTERALI U SIBIR?

Ljude koji pišu saopštenja SNS, građane Srbije koji ne glasaju, kučkare koji ne čiste za svojim ljubimcima, mame koje prelaze ulicu van pešačkog, gurajući kolica s bebom ispred sebe, one koji pljuju na ulici, face koje redovno kažu „da“, kobni dodatak onog - „ali“, taksiste koji se ne tuširaju, namrštene učiteljice, botove koji se kriju iza glupih nikova, osobe koje ne znaju da kažu „izvini“, ali i one koji ne prihvataju „izvini“ i... Aleksandra Vučića - bez obrazloženja.

Wikipedia/Maarten Takens, Ojmjakon: Najhladnije naselje na planeti

GDE BISTE SAGRADILI SVOJU PALATU?

Pre brvnaru, u šumi, pored potoka.

U prizemlju jedna soba, s ognjištem u nekom ćošku, nikako na sredini, drvenim nameštajem, radom samoukog majstora, velikim okruglim stolom koji se po potrebi diže uvis i može biti i luster, a dole, obavezno - pod od nabijene zemlje.

Na spratu ogromna zastakljena terasa, veća soba za biblioteku, manja za spavanje, sa bakarnom kadom za kupanje u ćošku.

Ništa više.

(Goste primam samo preko dana)

KOJU BI KNJIGU SVA DECA TREBALO DA PROČITAJU?

Bajke.

Zato što u bajkama koje nam pričaju u detinjstvu leži dublje značenje nego u bilo kojoj drugoj životnoj lekciji. Bajke nam nude čaroliju, bude nadu u iskupljenje, pokazuju posledice odluka, proširuju vidike vilama i čarobnjacima, upoznaju nas s tuđom kulturom, zabavne su, podstiču maštu, uče nas da razlikujemo dobro od zla i da se nosimo s neprijatnim situacijama.

Pa i kad deca odrastu i shvate da život nije bajka i da je retko onakav kakav bi trebalo da bude, već onakav kakav zaista jeste, predlažem - bajke.

Ali ne sve bajke, posebno ne Hansa Kristijana Andersena - nemaju srećan kraj i depresivne su!

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milovan Milenković, Slaviša LekićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Milovan Milenković, Slaviša LekićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Milovan Milenković, Slaviša LekićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Milovan Milenković, Slaviša LekićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS