Magazin

Srđan Ognjanović za NEWSWEEK: Da ja vladam svetom...

Na pitanje koje svi često postavljamo sebi: "Da ja vladam svetom?", za Newsweek odgovara Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije

Objavljeno: 01.07.2017. 06:00h
Foto: Srđan Ognjanović; Autor: Dado Đilas
KOJI BISTE ZAKON ODMAH DONELI?

Muka mi je kad putujem zemljom i vidim onolika đubrišta pored puta. Neverovatan je taj odnos prema okruženju. Isto je i s ovima što šaranjem uništavaju fasade u gradovima. A to je prvo što stranci uoče kad dođu. Gde ćete to videti u normalnim zemljama?! Međutim, oni takve prekršaje sankcionišu društveno korisnim radom, pa „pisci“ grafita javno, pred svima, moraju da ih obrišu i tako nadoknade štetu. Ne znam da li kod nas to može da se reši zakonom, ali bi svakako bilo veoma korisno, a mi se ne bismo stideli fasada zgrada u kojima živimo.KOGA BISTE ODLIKOVALI?

Malo ko se izvukao u poslednje četiri godine da ga predsednik ne odlikuje... Ali u prosveti ima izuzetnih ljudi, posebno u manjim mestima. To su entuzijasti koji s toliko ljubavi, a bez elementarnih uslova za rad, bez računara, pa i tabli, uspevaju da od dece stvore odlične đake i studente. Desetine potpuno neprimetnih entuzijasta još postoje i oni, s obzirom na srozan društveni položaj i omalovažavanje profesije, zaslužuju odlikovanje.
 
ŠTA BISTE ZABRANILI?

Zaista verujem da je jedan od najvećih problema šund na televizijama. Svi smo toga svesni i ništa ne činimo. To je užasno skretanje pažnje s važnih stvari, obrazovanja, odrastanja, spremanja za život, direktno ometanje mladih. Strašno je koliko smo ugazili u taj kič. Poređenja radi, nedavno je i CNN objavio prilog sa zaključkom da su naša deca, poredeći broj stanovnika i uspehe koje postižu na svetskim takmičenjima, najtalentovanija na svetu za matematiku i fiziku. Kakav je to uspeh u odnosu na milijardu i više stanovnika Kine, Rusiju, Indiju, Ameriku! A te dece na televizijama nema, kao ni vrhunskih talenata u muzici ili slikarstvu. Kao da su oni zabranjeni.

Ne mislim da je moguće potpuno ukinuti televizijski šund, ali je možda rešenje u odluci države da se za tako bizarne sadržaje odreže ogroman porez.

KOGA BISTE PROTERALI U SIBIR?

Tu ima silnih kandidata. Ipak, najviše mi smetaju korupcija i nepravda kojima smo izloženi. To je neoprostivo, pogotovo kad su time na bilo koji način oštećena deca. Ne znam da li je dovoljno kazniti te ljude progonom u Sibir.

Srbija; Autor: Pixabay

GDE BISTE SAGRADILI SVOJU PALATU?

Na dva mesta. Priroda u Srbiji je fantastična, iako nam je ekologija poslednji problem o kojem brinemo. Najviše mi se sviđa kraj oko Sokobanje, Ozrena, Rtnja, gde dolaze i Italijani, Nemci, kupuju kuće, jedan Englez živi tu s porodicom. Divno je, tu bih i ja mogao da živim.

Van Srbije... Putovao sam mnogo, prelepi su i Firenca i Pariz, ali kada bih poželeo da se skrasim negde u Evropi, onda bi to bio Tirol u Austriji, deo oko Salcburga, Inzbruka. Prelepa priroda, i gradovi, i sela, sve.

KOJU BI KNJIGU SVA DECA TREBALO DA PROČITAJU?

Kafku i Dostojevskog. Njihova dela su osnov 21. veka jer su toliko uticali na svet, umetnost, život uopšte, da niko ne bi smeo da završi srednju školu a da ne pročita bar po jednu njihovu knjigu. I Borhesa, čije kratke priče današnja omladina, navikla na brzinu, može brzo „da svari“. A bio bi im veoma koristan.


(Tekst je objavljen u 78. broju magazina Newsweek (maj 2017.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Srđan Ognjanović; Autor: Dado ĐilasSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Srđan Ognjanović; Autor: Dado ĐilasSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Srđan Ognjanović; Autor: Dado ĐilasSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Srđan Ognjanović; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS