Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA: Šta se krije ispod površine: Nove tehnologije na bazi grafena daju nezamislive uvide u umetnost!

Skener zasnovan na grafenu može da otkrije slike skrivene ispod naslaga boje

Objavljeno: 22.07.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija; Autor: Profimedia
Poslednjih godina grafen je postao naučno čudo, a proučavanje ove supstance najavilo je, između ostalog, savitljive kompjutere sa tač-skrin ekranima, dugotrajne baterije, desalinizaciju vode i ultramoćne solarne ćelije. Sve to bi moglo da se napravi pomoću ovog najtanjeg (a potencijalno najsnažnijeg) materijala. Godišnje se širom sveta podnese preko 25.000 prijava patenata zasnovanih na grafenu.

Pritom je zanimljivo da je ovom čudu doprinela i jedna oblast od koje se to ne bi očekivalo: likovna umetnost. Istraživači na projektu nazvanom „Insajd“ (unutra) rade na razvoju skenera zasnovanog na grafenu, za koji tvrde da može da prodre kroz slojeve boje i prljavštine i da otkrije ranije nepoznate stvari u dvodimenzionalnoj i trodimenzionalnoj umetnosti, a da se osetljiva umetnička dela ne dotaknu ni prstom, a kamoli skalpelom.To je najnovije među sve brojnijim dostignućima u domenu vizuelnih tehnologija, koje konzervatorima pomažu da istraže slike i druga dela. Iks zraci, recimo, mogu da prodru kroz površinu slike i detektuju određene boje koje sadrže metale sa velikim atomskim brojem - recimo olovo kao sastojak bele boje - ispod gornjeg, vidljivog sloja, kaže Dženifer Mas, naučnica iz muzeja Vintertur u Delaveru. Masova je bila članica tima koji je 2014. najnoviju tehnologiju sa ovim zracima primenio na Pikasovu sliku „Plava soba“ iz 1901. i otkrio „skrivenu“ sliku koja se nalazi ispod površine: bradatog čoveka sa leptir-mašnom.
 
Aparat na bazi grafena koristi zračenje frekvencija reda veličine tetraherca, te njegovi pronalazači tvrde da je u stanju da dopre do međuslojeva u slikama, koje ni infracrveni snimak ne može da otkrije.

Verovatno čak ni široka primena ovog izuma neće moći u potpunosti da zameni zlatni standard u tehnici proučavanja umetničkih dela: uzme se najmanji mogući uzorak slike, uvalja se u smolu, iseče na poprečne preseke i na njemu se obave sve vrste ispitivanja. To, međutim, ne znači da snimanje talasnim dužinama reda tetraherca ne služi svojoj svrsi. „Sa svakom novom neinvazivnom tehnikom sve više se približavamo tome da dobijemo sve informacije koje se mogu dobiti metodom poprečnog preseka uzorka“, tvrdi Masova.


(Tekst je objavljen u 24. broju magazina Newsweek (20. jul 2015.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​


PIŠE Elajdža Volfson
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ilustracija; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS