Magazin

UKUSNO DO POSLEDNJE MRVE: Spremni za kompjuter koji će ljudima služiti... finu hranu

Robotski sistemi postaju sve pametniji i fleksibilniji i koriste veštačku inteligenciju za učenje kako se prave jela i gde se pronalaze sastojci za njih

Objavljeno: 22.07.2017. 06:56h
Foto: Ilustracija; Autor: Reuters
Ruku na srce, tehnika spravljanja hrane suštinski se nije promenila od uvođenja mikrotalasne pećnice 1955. Kako se mnogobrojni podaci, veštačka inteligencija i robotika prelamaju u kući, svakodnevni obrok izgleda zreo za reorganizaciju. Prostorija koju zovemo kuhinjom možda će na kraju postati starinska stvar poput kamina - lepo je ako ga imate, ali nije neophodan.

Američka firma „Mančeri“, na primer, klijentima dopušta narudžbinu sveže spremljenih obroka preko aplikacije na mobilnom telefonu. Zamrznuta hrana isporučuje se u roku od 30 minuta, pa je možete odmah staviti u mikrotalasnu ili ostaviti u frižideru za neki drugi dan. „Mančeri“ je nedavno sakupio još 85 miliona dolara i vrednost firme sada dostiže 300 miliona dolara. Do firmi-početnica, kao što su „Blu ejpron“, „Dordeš“, „Helou freš“ i „Čau-nau“, takođe stižu velike investicije. Prošle godine su američke kompanije koje koriste modernu tehnologiju a bave se hranom prikupile više od milijardu dolara, dok su Indija, Evropa i Kina postale sjajna mesta za njihovo poslovanje.



Setimo se vremena kad se Fejsbuk pojavio i niko nije pomišljao kakve će promene doneti. Možda će neka od ovih firmi ostvariti sličnu temeljnu transformaciju kad je reč o spravljanju obroka.
 
PROCES KUVANJA

Ako malo promešate sadržaj lonca, možete videti kako će nove tehnologije zajedničkim snagama izmeniti proces kuvanja. Uzmimo primer kompanije „Visk“ sa sedištem u Velikoj Britaniji, koju je pokrenuo Nik Holcher. Reč je (zasad) o aplikaciji koja na vašem telefonu automatski pravi listu za kupovinu. Korisnik može onlajn da pronađe recept i baci ga na „Visk“, a potrebni sastojci odmah će stići na šoping-listu.

Iza te jednostavne ideje kriju se veće ambicije: pošto će „Visk“ skupljati podatke o receptima, sastojcima jela i ukusima potrošača, u planu je pravljenje „genoma hrane“. Kako mi Holcher objašnjava, kad „Visk“ bude posedovao podatke o hrani i omiljenim ukusima korisnika, moći će sam da usklađuje te dve stvari i pruža nešto poput usluge „otkrivanja hrane“. Mogli biste mu, recimo, poveriti svoju želju da probate novo indijsko jelo koje sadrži manje od 600 kalorija, a on bi mogao da vam ponudi recept rukovođen informacijama o vašem ličnom ukusu.

Ilustracija; Autor: Thinkstock

PEĆNICA „DŽUN“

Tehnolozi uveliko rade i na drugim stvarima u vezi s kuhinjom. Nekoliko bivših stručnjaka firme „Epl“ kreiralo je pećnicu nazvanu „Džun“, koja bi trebalo da prepozna vrstu hrane koju ste ubacili i da je na najbolji način pripravi. Kompanija tvrdi da je „Džun“ pećnica na kompjuterskoj osnovi koja „misli kao glavni kuvar“. Uz to, „Džun“ predstavlja korak ka proizvodnji kuhinje koja sama radi sve.

Na nedavno održanoj azijskoj manifestaciji Potrošačka elektronika, firma „Molij robotiks“ prikazala je svoju automatizovanu kuhinju koja podseća na ruke Robokapa obešene za kuhinjski pult. Ruke zasad samo registruju šta čovek - glavni kuvar - radi, a onda mogu spremiti obrok od sastojaka koji su unapred ostavljeni na određenim mestima, njima nadohvat.

Ovakvi robotski sistemi postajaće sve pametniji i fleksibilniji i koristiće veštačku inteligenciju za učenje kako se prave jela i gde se pronalaze sastojci za njih. Dodajte tome razne inovacije na kojima se radi, pa će vam robot-kuvar izgledati kao nešto više od pustog sna.

Ilustracija; Autor: Thinkstock

U smesu dodajte i glavnog kuvara Votsona kompanije IBM. Da bi se prikazale njegove mogućnosti, „napunjen“ je ogromnom količinom recepata iz celog seta, zajedno s podacima o sastojcima tih jela i o tome kako hemijske supstance u njima međusobno deluju. U finalu, Votson je smislio recepte za koje niko nije čuo, a napravio je i sopstvenu knjigu-kuvar „Kognitivno kuvanje s glavnim kuvarom Votsonom“. Suština je u tome što kompjuter sada može sam da smišlja recepte.

Jasno je da smo na putu prema nekoj vrsti mašine koja će praktično znati sve što treba o kombinovanju raznih namirnica i prikupiće znanje o ličnim ukusima ljudi koje će posluživati. Pomešajte: robota u ulozi glavnog kuvara, podatke o namirnicama i veštačku inteligenciju i - dobićete kućnog kuvara koji se može meriti s najboljim živim pandanom - pa čak i s vašom majkom.

Možemo se takođe zapitati šta će biti sa samom suštinom kuhinje. Možda je najbolje da se automatizovana verzija napravi prikladnom za robote, a ne za ljude - kao zatvoren sistem, samočisteća radna jedinica sačinjena od pećnica, automatskih ruku i blendera, sve to negde u prizemlju, dok se gotova jela na gornji nivo šalju malim liftom. Ljudi koji zaista žele da kuvaju izgledaće kao ljudi koji zaista žele sami sebi da prave drvenariju.

Krilatica „softver jede svet“ dobija tako nov smisao, pa mi se nešto čini da bismo mogli završiti - jedući softver.


(Tekst je objavljen u 25. broju magazina Newsweek (27. jul 2015.), koji sada izlazi jednom mesečno.)​


PIŠE Kevin Mejni
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Astrologija koja košta života: Indijska zodijak ubistva

Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA: Šta se krije ispod površine: Nove tehnologije na bazi grafena daju nezamislive uvide u umetnost!

Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Zlatna groznica: Novi turisti zaposeli istočnu Srbiju

Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Ostati na površini: Tehnologijom protiv davljenja tokom leta

Ostale vesti iz rubrike Magazin
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS