EVROPA

​GRČKA PLAĆA ODŠTETU BERAČIMA JAGODA: Migranti koji su radili na crno dobili zaštitu suda u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u korist migranata iz Bangladeša koji su 2013. zamalo stradali jer su zahtevali isplatu zarada

Objavljeno: 03.04.2017. 06:00h
Foto: Migrant na farmi u Grčkoj; Autor: Profimedia
Evropski sud za ljudska prava doneo je početkom nedelje istorijsku presudu u korist 42 migranta, berača jagoda, na koje su poslodavci pucali iz vatrenog oružja i naredio da im se isplate zarade za sve neplaćene mesece rada. 

Država Grčka treba da plati ukupno 588.000 evra na ime kompenzacije, jer "nije ispunila obavezu da spreči trgovinu ljudima". Svaki od oštećenih dobiće maksimalno 16.000 evra, što je jedna od najvećih odšteta koje je sud ikada dodelio. 
 


"Ovo je jedna od najbitnijih presuda koje je međunarodni sud ikada doneo za radnike migrante", kaže advokat žrtava Sajmon Koks za Gardijan. "To je pionirska odluka za Evropu i ne samo da je donela pravdu radnicima u ovom slučaju, već prisiljava sve vlade da štite migrante bez dokumenata od eksploatacije." 

Ubuduće će, kaže on, nelegalni radnici biti zaštićeni od poslodavaca koji ih iskorišćavaju preteći im deportacijom. 
 
Radnici iz Bagladeša podneli su tužbu evropskom sudu nakon što je grčki tribunal oslobodio farmere koji su ih prisiljavali na rad. Iako su dva poljoprivrednika osuđena za nanošenje teških telesnih povreda i čekao ih je zatvor od 14 godina i sedam meseci, oslobođeni su posle žalbe. Političari, sindikati i organizacije za borbu protiv rasizma su takvu presudu nazvali crnim danom za pravdu. 

Sud u Strazburu je osenio da je, iako su berači jagoda svojevoljno tražili posao na farmi u blizini grada Manolada na jugu Peloponeza, situacija prerasla u prisilni rad kada su poslodavci odbili da im plate zarade i pretili im zatvorom ili deportacijom. 

Migranti su živeli u improvizovanim kolibama, bez toaleta ili tekuće vode. U strahu od hapšenja, nastavili su da rade na farmi, ali su aprila 2013. organizovali 
protest na kome su tražili isplatu nadnica. Farmeri su otvorili vatru na njih, pri čemu je 30 ljudi ranjeno – četvoro teže, a jedan migrant je proveo tri dana na intenzivnoj nezi. Nekoliko njih mesecima nije moglo da radi zbog povreda. 

Migrant iz Bangladeša na protestu u Grčkoj; Autor: Profimedia

"Veoma smo zadovoljni i uzbuđeni zbog današnje presude", rekao je Morsed Čovduri, jedan od podnosilaca tužbe. "Nadamo se da će grčka vlada naučiti nešto na našem iskustvu i prepoznati koliku ulogu igramo u njihovoj ekonomiji." 

Odluku su pozdravile i organizacije za ljudska prava, jer je slučaj bacio svetlo na strahovite uslove u kojima migranti često žive u Grčkoj. 

Grčka ima tri meseca da zatraži ponovno razmatranje presude. Dobro obavešteni izvori u Atini ipak kažu da su male šanse da levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa uloži žalbu na presudu. Koalicija koju predvodi Siriza pokazuje ljudskiji odnos prema radnicima migrantima i izbeglicama nego prethodna konzervativna vlast, pod kojom se pucnjava na migrante iz Bangladeša i dogodila. 

 

(Guardian) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Migrant na farmi u Grčkoj; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Migrant na farmi u Grčkoj; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Migrant na farmi u Grčkoj; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Migrant na farmi u Grčkoj; Autor: ProfimediaMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Migrantska-kriza
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS