Nauka i tehnika

Dobri učitelji: Ptice uče dronove da bolje lete

Dronovi nisu savršeni, jer padaju čim vremenski uslovi postanu nestabilni. Tu im je potrebna pomoć ptica

Objavljeno: 07.05.2016. 18:00h
Foto: AP, Dron
Naučnici su godinama proučavali let ptica sa namerom da ga iskoriste za leteće robote. Uglavnom se istraživanje svodilo na posmatranje načina na koji ptice lete u divljini. Sada će doći do promena jer se gradi prvi "ptičiji tunel" u kome će se u kontrolisanim uslovima posmatrati let ptica.
 Uprkos napretku, dronovi nisu savršeni, jer padaju čim vremenski uslovi postanu nestabilni. Čak i najobičnijem golubu ti isti uslovi ne smetaju. Po rečima Dejvida Lentinka, asistenta na Stanford univerzitetu to znanje treba primeniti na leteće robote.

Sam tunel je najsavršeniji te vrste u svetu i ima mogućnost da proizvede i najmanji poveratac. Većina ptica obično leti brzinom sedam metara u sekundi, mada je u planu da se brzina vetra u tunelu poveća i do 15 metara u sekundi ili čak 20 metara u sekundi za veće ptice.
Trenutno se istraživači koncentrišu na posmatranje pokreta krila, a sve su to omogućile kamere koje snimaju velikom brzinom. Kasnije će uz pomoć fluoroskopa, biti moguće videti u "unutar ptice" – kako se ponašaju mišići i kosti tokom leta.

Posle posmatranja pojedinačnih ptica, istraživači nameravaju da u tunel puste čitava jata ptica i da vide kako pokreti krila jedne utiči na druge jedinke. Pored uticaja na dronove, Lentink se nada da će istraživanje dovesti do proizvodnje letećih robota-ptica.  
(Newsweek.rs/ Stanford news)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, DronSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

AP, DronNauka i tehnika

​SVAKI IMA PREPOZNATLJIV STIL I RITAM: Crni kakadu - jedina životinja koja koristi instrument

AP, DronTEHNIKA

ČELIČNI KONDOR: Najveći avion na svetu prvi put ugledao svetlost dana (FOTO)

AP, DronNAUKA

U KINI PRONAĐENA "BEBA ZMAJ": Praistorijska neman pravila gnezda veća od kamiona! (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS