Nauka i tehnika

Zavisi od merenja: Najviša planina na svetu nije Mont Everest

Neaktivni vulkan u Andima, vrh Čimboraco se uzdiže se oko 6.248 metara iznad nivoa mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada merite od samog središta Zemlje.

Objavljeno: 17.05.2016. 10:29h
Foto: Vikipedija, Vrh Čimboraco
Najviša planina na svetu je Mont Everest, je li tako? E pa nije. naučnici tvrde kako je po jednom merenju najviši vrh na svetu u stvari Mont Čimboraco u Ekvadoru, piše Njujork Tajms.

Neaktivni vulkan u Andima, vrh Čimboraco se uzdiže se oko 6.248 metara iznad nivoa mora, što je znatno niže od poznatih Everestovih 8.848 metara. Ali stvar izgleda nešto drugačije kada merite od samog središta Zemlje.

To je zato što Zemlja nije ravna, ali nije ni savršena kugla. Planeta je spljoštena na polovima i lagano izbočen oko struka, zbog čega je opseg oko 21 kilometar širi oko ekvatora. A Chimborazo je blizu ekvatora, dok se Everest nalazi na 28. stepenu severne geografske širine, gotovo jednu trećinu udaljenosti prema polu.

Mont Čimboraco je u indijanskoj narodnoj predaji prikazivan kao muškarac u olujnoj vezi sa nižom i aktivnijom ženskom pratiljom, vulkanom Tungurahuom, koji izbacuje pepeo što zatim pada po ledenim padinama Čimboraca.

Žosefina Vaskez, arheolog na univerzitetu San Francisco u Kitu, rekla je kako je Čimboraco “obožavan još od predkolumbovskih vremena”, te da je “još uvek sveta planina gde se smatra kako ste blizu Bogu.”

Tokom nedavnog uspinjanja kojim se proslavila 280. godišnjica misije iz 1736. godine pod vodstvom avanturista Čarlesa Marije de La Kondaminea, francuski su naučnici su otkrili da je Čimborazo oko pet metara niži nego što se pre mislilo, ali su ujedno potvrdili kako se radi o najvišem vrhu mereno od samog središta Zemlje.

A zašto je onda Everest pobrao svu slavu? Zbog penjanja.

Uspinjanje po Everestu tipično zahteva desetodnevno putovanje do baznog kampa, šest nedelja aklimatizacije, kao i sedam do devet dana penjanja do vrha. Penjanje na Čimboraco može se obaviti u oko dve nedelje, s danom do dva samog penjanja nakon aklimatizacije, tvrdi Tod Burleson, predsednik planinarske kompanije Alpine Ascents International.

“Ali nemojte me pogrešno shvatiti, ja ne potcenjujem tu planinu”, rekao je. “Radi se o sjajnom treningu za velike planine.”
(Net.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Vrh ČimboracoSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Vikipedija, Vrh ČimboracoDRUŠTVO

POSLALA PORUKU ŽENAMA ŠIROM SVETA: Ispovest Saudijke koja je osvojila Mont Everest i vrhove šest kontinenata!

Vikipedija, Vrh ČimboracoKultura

ŠOLJICA ČAJA MEĐU OBLACIMA: Hram na planini koji posetiocima služi topli napitak... ako prežive do vrha! (VIDEO)

Vikipedija, Vrh ČimboracoKultura

ZANEMARENA DREVNA BLAGA: Ovi mediteranski planinski vrhovi kriju tajne stare Grčke (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS