Nauka i tehnika

​Drevni spisi pomogli, gde je nauka omanula: Otkrivena zastrašujuća tajna Himalaja

Do danas se verovalo da razoran zemljotres ne može da ima epicentar u samom vencu Himalaja, a biografija jednog budisičkog monaha promenila je mišljenje naučnika

Objavljeno: 02.11.2016. 16:46h
Foto: Pixabay, Ilustracija
Ispod Himalaja spava čitav niz raseda od kojih neki, duž ovog dve i po hiljade kilometara dugačkog venca, mogu da desetkuju milionske gradove u Pakistanu, Indiji i Bangladešu. Nova studija je pokazala da, suprotno prethodnim verovanjima, do razornog zemljotresa i pucanja može doći na bilo kojoj tački planinskog venca, a ne samo na obodima.

Butan koji se nalazi na samim Himalajima do danas nije imao nikakve seizmološke zapise, zbog čega su naučnici odlučili da provere kako je moguće da jedina zemlja koja u celosti leži na vencu nikada nije zabeležila zemljotres.

Pixabay, Himalaji

Dok su istraživali šta se dešava sa rasedom ispod Butana, naučnici su sasvim slučajno pronašli biografiju budističkog monaha i graditelja hramova Tenzin Lekpai Dondupa. Naučnici su bili zapanjeni kada su otkrili da se u dokumentu detaljno opisuje snažan zemljotres koji je pogodio region u maju 1714. godine.

Frustrirajuće po naučnike, u biografiji nigde nije navedeno gde je zemljotres tačno udario. Ipak, potpuno druga studija koja je sprovođena u isto vreme, otkrila je da je u periodu između 1642. i 1836. godine došlo do značajnog vertikalnog pomeranja raseda ispod Butana. Kada je autor prve studije Giorgi Hetenji saznao za ovo otkriće, shvatio je da može da odredi tačan epicentar zemljotresa 1714. godine.

Pixabay, Himalaji

Hetenji je utvrdio da je razorni zemljotres iznosio 7-5 do 8.5 rihtera i da je otvorio 300 kilometara dugačku novu liniju raseda i tako dokazao da Himalaji ipak jesu podložni zemljotresima.
  (Newsweek.rs/IFLS)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Pixabay, IlustracijaSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Pixabay, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA: Neuništivi neprijatelj čovečanstva: Zašto još uvek ne razumemo rak

Pixabay, IlustracijaNAUKA

​OPASNOST ZA CEO SVET: Evo zašto su naučnici protiv prve detaljne mape morskog dna

Pixabay, IlustracijaNauka i tehnika

PRVI KORAK U OSVAJANJU SVEMIRA: Ova zemlja šalje čoveka na Mesec do 2030.

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS