Nauka i tehnika

Ova zemlje je tri decenije pravila tenk, rezultat je razočaravajuć (VIDEO)

Odluka o proizvodnji tenka doneta je 1972. godine posle još jednog rata Indije i Pakistana. On je trebao da bude težak 40 tona i ima top od 105 milimetara.

Objavljeno: 30.11.2016. 12:50h
Foto: AP, Indijski tenk
Sredinom sedamdsetih Indija je otpočela razvoj svog prvog tenka koji bi trebao da ojača oružane snage te zemlje i bude najbolji na svetu. Tenk nazvan Arjun  je trebao da bude operativan 1985. godine.

Umesto toga njegov razvoj se protegao između dva veka. Posle 26 godina armija je dobio tenk kome se nije nadala. Oklopne snage Indije postoje već sedam decenija, i imaju 63 regimente. 

Odluka o proizvodnji tenka doneta je 1972. godine posle još jednog rata Indije i Pakistana. On je trebao da bude težak 40 tona i ima top od 105 milimetara.

Sve sem topa i motora je trenalo da bude proizvedeno u Indiji, ali industrijski kapacitetei nisu bili dorasli zadatku, a i birokratija je usporavala napredak. 

Danas Ajrun Mk1 je tenk od 62 toe sa topom od 120 milimetara unapređenim oklopom u motorom od 1400 konjskih snaga. 

Iako si ove specifikacije dobre, tenk ima i svojih nedostataka. Iako se na testovima nije pokazao kao dobar vojska je kupila 124 tenka da bi fabrike mogle da rade. Dve godine sasnije 75 odsto njih je bilo izbačeno iz upotrebe. Kompozitni oklop je razlog zbog koga je tenk i dobio dodatnih 20 tona težine. 

Problem je što tu težinu nije prato o bolji motor. I povećanje kalibra je bilo nametnuto vremenom izlaska tenka. Dužina proizvodnje tenka je naterala konstruktore da se prilagođuju u toku i da ugrađuju nove tehnologije. 

Zbog svega toga sada se radi na Arjunu MkII, ali vojska sad prefetira rusku Armatu
(Newsweek.rs/NI)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Indijski tenkMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

AP, Indijski tenkSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

AP, Indijski tenkSvet

OVO JE PRVA SVETSKA GEJ PARAVOJNA JEDINICA: Zastava u bojama duge postavljena u srcu Islamske države (FOTO)

AP, Indijski tenkSvet

​HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Irak potpisao vojni pakt sa Iranom

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS