Nauka i tehnika

Strah i trepet pučine: Ovo stvorenje je ubilo više mornara nego pirati i ajkule zajedno (FOTO)

Ovo neobično stvorenje ubijalo je ljude od kada su se prvi put otisnuli na more. U čemu je njegova tajna?

Objavljeno: 06.12.2016. 14:30h
Foto: Wikipedia, Brodski crv
Kada je zemljotres od 9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio Japan 2011. godine, čitavo ostrvo pomerilo se ka istoku, a u cunamiju koji je usledio 20.000 ljudi je izgubilo život.

Tragedija je takođe na kopno donela neverovatnu količinu materijala iz mora, što je naučnicima omogućilo jedan potpuno nov uvid u to kako se podvodne vrste adaptiraju na nove sredine i antropogene ostatke, koji sve više utiču na svetske ekosisteme.

Još jedna od posledica cunamija bilo je "nedobrovoljno" putovanje preko 300 različitih vrsta, koje su pronađene hiljadama kilometara daleko od Japana - od Havaja, preko Kalifornije, do Aljaske.Među tim vrstama našao se i jedan neobičan mekušac poznat kao brodski crv (Teredo navalis). Ovaj školjkaš poznat je po nezasitom apetitu za drvetom, a njegovu reputaciju potvrdili su i nalazi naučnika, koji su utvrdili da čak 22 odsto drvenih materijala koje je izbacio cunami nosi tragove prisustva brodskih crva sa obala Japana.

U zavisnosti od vrste i okruženja, telo brodskog crva unutar školjke može biti dugačko i do jednog metra. Zalisci na oklopu štrče iznad glave crva kao šlem, a u brazdama se izbliza mogu videti nazubljenja kojima larve brodskog crva režu drvo i ulaze sve dublje u njega kako rastu.

Brodski crvi se hrane drvetom , što čini njihov digestivni trakt veoma kompleksnim, a njihovu ulogu za globalni ekosistem neprocenjivom.

Profimedia, Drvo koje su izjeli brodski crvi

Da li će ove vrste uspeti da opstanu u novoj sredini, ostaje da se vidi, ali ako im to pođe za rukom, biće otvoreno još jedno poglavlje u dugoj zajedničkoj istoriji čoveka i brodskih crva.

Najraniji zapisi o ovim stvorenjima mogu se pronaći u antičkim grčkim spisima, koji svedoče o tome kako je razvoj trgovine razneo ova stvorenja do svakog kutka Mediterana. Od tada, gotovo da nema epohe u kojoj reč brodski crv nije zapisana, obično u veoma negativnom kontekstu. 

Na početku 16. veka, brodski crvi koje je Kristofer Kolumbo poveo na svoje četvrto putovanje, potopili su najmanje dva broda. Godine 1588., Teredo navalis je odigrao ključnu ulogu u pobedi britanske flote nad španskom armadom, čiji su brodovi bili oslabljeni zbog velikog broja crva. Istoričari smatraju da je Teredo navalis odgovoran i za propast Nantaketa, koji je inspirisao klasik književnosti Mobi Dik. U 18. veku čovečanstvo je uvidelo pravu destruktivnu moć ovih sićušnih stvorenja kada su se drveni stubovi koji su podupirali holandska obalska utvrđenja obrušili u more.

Wikipedia, Crteži brodskog crva iz 18. veka (Holandija)

Neki eksperti navode i da su brodski crvi potopili više brodova od pirata.

"To je životinja koje se kapetan Kuk plašio koliko i Mikronežana koji su ga ubili", smatra penzionisani biolog specijalizovan za podvodne ekosisteme, Kevin Ekelbarger.

Do početka 20. veka, pronalazači u SAD prijavili su preko 1.000 patenata za borbu protiv brodskih crva, ali zbog nedovoljnog naučnog znanja, mnogi pokušaji da se pobedi pošast izazvali su katastrofalnu štetu po životnu sredinu.

Sa razvojem tehnologije i proizvodnje novih materijala, drvena građa je mahom izašla iz upotrebe, prepustivši mesto fiberglasu i različitim metalima. I pored toga, brodski crvi prema nekim procenama godišnje napravi oko milijardu dolara štete. (Newsweek.rs/SM)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia, Brodski crvMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Wikipedia, Brodski crvMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Wikipedia, Brodski crvMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Wikipedia, Brodski crvMagazin

NEWSWEEK O FENOMENU VAMPIRIZMA Tabu star hiljadu godina: Ne okreći se u mraku

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS