Nauka i tehnika

Naučno dokazano: Ako želite bolje lečenje, izaberite doktorku

Prema istraživanju, doktorke više prate stručne smernice i nisu previše samouverene kada se radi o lečenju pacijenata

Objavljeno: 28.12.2016. 10:53h
Foto: Profimedia, Lekarka
Manja je verovatnoća da će pacijenti biti ponovo hospitalizovani ili da će umreti ako ih leče doktorke, pokazalo je američko istraživanje.

Neka su ranija istraživanja upućivala na to da doktorke pružaju kvalitetniju medicinsku pomoć, ali dosad se nije istraživalo ima li pol uticaj i na klinički ishod lečenja.

Naučnike sa bostonskog fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivisala ranija istraživanja koja su pokazala da se doktorke više drže kliničkih smernica od doktora i da više komuniciraju sa pacijentima, prenosi portal Medikal Njuz Tudej.

Ispitali su slučajeve milion korisnika američkog nacionalnog zdravstvenog osiguranja Medikarea starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom lečenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine.

Istražili su povezanost između pola lekara i mortaliteta pacijenata u 30 dana, odnosno koliko ih je umrlo u 30 dana od prijema u bolnicu kao i stopu vraćanja na bolničko lečenje u istom roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog lečenja (kako bi isključili mogućnost da lekari češće rade sa teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je verovatnoća smrtnog ishoda kod pacijenata koje su lečile doktorke bila manja za pet odsto. Jednak je procenat primećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente što su ih lečile njihove muške kolege.

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

"Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Pol liječnika bio je  važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu lečenja kome pribegavaju lečnici, odnosno doktorke mogu imati važne kliničke posledice", kazao je rukovodilac istraživanja Jusuke Cugava.

Razmatrajući dokaze prethodnih studija, autori ovog istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su doktori skloniji nepotrebim rizicima u lečenju i da su previše samouvereni kada su posredi njihove sposobnosti u rešavanju problema.

Suprotno tome, doktorke su manje plaćene od doktora i manja je verovatnost da će biti promosirane.
  (T portal)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, LekarkaSvet

Traže se žene špijuni: Izraelski Mosad krenuo u kampanju

Profimedia, LekarkaSvet

Crna statistika: Moderno robovlasništvo pogađa većinom žene i decu

Profimedia, LekarkaKultura

Dosta im je: Saudijke u videu ismejale zabranu vožnje i još neke stvari (VIDEO)

Profimedia, LekarkaSvet

Mada je velika potreba: Izrael ima problem kako da žene više uključi u borbene jedinice

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS