Nauka i tehnika

Skoro kao topla kupka: Ovo je jedini čovek koji je upao u lavu i preživeo, a evo i kako (FOTO)

Prilikom ekspedicije 2007. godine, lokalni vodič iz plemena Masai upao je u jedan od tokova lave, ali se, na zaprepašćenje prisutnih, izvukao živ

Objavljeno: 28.12.2016. 16:04h
Foto: Profimedia, Masai vodič neposredno pred ekspediciju tokom koje je upao u lavu na Božjoj planini
U takmičenju za najčudniji vulkan sveta, O Doinjo Lengai u Tanzaniji izlazi kao apsolutni šampion. Naime lava koja izlazi iz "Božje planine", kako je zove pleme Masai, toliko je "hladna" da je jedan čovek upao u nju i preživeo.

Prilikom ekspedicije 2007. godine, lokalni vodič iz plemena Masai upao je u jedan od tokova lave, ali se, na zaprepašćenje prisutnih, izvukao živ popevši se uz stenu nazad na sigurno. 

Premda su mu ruke i noge bile prekrivene ozbiljnim opekotinama, vodič je preživeo i tako postao prvi čovek koji se okupao u lavi i izašao s pulsom u telu.

Profimedia, Selo Masaija ispod vulkana O Doinjo Lengai

Lava Božje planine jedinstvena je, osim po temperaturi koja nikada ne prelazi 510 stepeni celzijusa, i po sastavu lave koju uglavnom čini soda, odnosno natrijum karbonat.

U blizini O Doinjo Lengai nalazi se još nekoliko starijih ugašenih karbonatitskih vulkana, uključujući planinu Homa.

Dok je lava uglavnom bogata silikatnim mineralima, lava iz Ol Doinio Lengai vulkana je karbonatit. Bogata je retkim natrijumovim i kalijumovim karbonatom, njereritom i gregoritom. Zbog ovog neobičnog sastava, lava izbija na relativno niskim temperaturama od oko 510 °C. Ova temperatura je toliko niska da je istopljena lava crne boje na suncu, za razliku od obične lave koja ima crveni sjaj. 

Wikipedia, O Doinjo Lengai ili Božja planina

Takođe je mnogo tečnije teksture nego silikatna lava, često manje viskoznija od vode. Minerali natrijumovih i kalijumovih karbonata iz lave koja je izbila površinu nestabilni su i podložni atmosferskim uticajima, brzo menjaju boju od crne ka sivoj. Dobijeni vulkanski pejzaž se razlikuje od bilo kog drugog na planeti.

Širenje karbonatitskog pepela po okolnim pašnjacima dovodi do jedinstveno sočne, obogaćene vegetacije. To čini područje vitalnim okupljalištem tokom godišnje migracije gnuova, i na njemu se svake godine rađa nekoliko hiljada teladi.

Nomadski narod Masai koji živi na teritoriji Tanzanije i Kenije, veruje da bog Engai proizvodi gromoglasne zvuke na vrhu vulkana. Jedna od bitnijih božanstava je Naiteru Kop, koja se smatra prvom majkom. Živela je u raju sa mnogo dece, ali bez muža. Često je posmatrala mesec i divila se njegovoj lepoti, a kada ju je Engai pitao da li želi da žrtvuje mesec ili jedno njeno dete, bez razmišljanja se opredelila da žrtvuje svoje dete zarad meseca. Ovim činom, prva majka je stvorila ljudsku smrtnost.
  (Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Masai vodič neposredno pred ekspediciju tokom koje je upao u lavu na Božjoj planiniSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Profimedia, Masai vodič neposredno pred ekspediciju tokom koje je upao u lavu na Božjoj planiniSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Profimedia, Masai vodič neposredno pred ekspediciju tokom koje je upao u lavu na Božjoj planiniSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Profimedia, Masai vodič neposredno pred ekspediciju tokom koje je upao u lavu na Božjoj planiniNauka i tehnika

PRIPREMA ZA PUT NA MESEC: Evo kako lunarni roboti na Etni treniraju za odlazak u svemir (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS