Nauka i tehnika

​Ličnost ili inteligencija? Evo od čega zavisi uspeh u životu i karijeri

Koliko je važna inteligencija, a koliko ličnost? Nove naučne analize otkrivaju daju neke zanimljive rezultate

Objavljeno: 29.12.2016. 12:24h
Foto: Profimedia, Ilustracija: Intelektualni i praktični rad
Uprkos brojnim studijama koje su dokazale neverovatnu kompleksnost ljudskog kognitivnog sistema, koeficijent inteligencije (IQ) u popularnoj kulturi opstaje kao sinonim za inteligenciju uopšte, i na taj način, projektuje se na sam pojam uspeha.

Ipak, sirova snaga intelekta nije dovoljna za snalaženje u svetu. Prema rezulatima novih analiza, glavni faktor uspeha je nešto što nazivamo ličnost.

Poslovni sastanak

Američka Nacionalna Akademija Nauka (NAS) objavila je nedavno studiju međunarodnog tima istraživača u kojem je bio i Nobelov laureat Džejms Hekman, prema kojoj je sam IQ gotovo beznačajan za prognoze o finansijskom ili akademskom uspehu određene individue.

Proučavanjem velike količine podataka iz raznih zemalja sveta, utvrđeno je da su prognoze uspešnosti relativno tačne jedino kada se sa rezultatima testova inteligencije analiziraju i rezultati testova ličnosti.

Pixabay, Ilustracija

Rezultati ovih testova otkrivaju dosta o ličnosti, smatraju naučnici, i mogu se "prevesti u ishode". Tim smatra da za uspeh nije bitno biti pametan, koliko je važno imati jake nekognitivne veštine, na primer kapacitet za efikasno planiranje. Takođe, za dobijanje posla i dalji uspeh u karijeri, mnogo su važnije sposobnosti kao što su komunikacija, preciznost (vremenska i idejna) i inovativnost, navodi se u studiji.

"Ličnost i nekognitivne veštine su daleko fleksibilnije u starijem životnom dobu nego IQ. Postoji mnogo efektivnih adolescentnih intervencija koje promovišu ličnost, dok su daleko manje uspešne u jačanju IQ-a", smatra autor studije.
  (New York Magazine)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Ilustracija: Intelektualni i praktični radMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Profimedia, Ilustracija: Intelektualni i praktični radMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Profimedia, Ilustracija: Intelektualni i praktični radSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Profimedia, Ilustracija: Intelektualni i praktični radNauka i tehnika

HAKERI UCENJIVAČI NAPALI 2,5 MILIONA LJUDI ZA GODINU DANA: Prvo zaraze kompjuter, pa onda traže pare da ga očiste od virusa

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS