Nauka i tehnika

Novo rešenje protiv globalnog zagrejavanja: Zaledimo Arktik!

Ideja pretpostavlja izgradnju pumpi koji su morsku vodu pumpale na površinu gde bi se ona ledila

Objavljeno: 05.01.2017. 16:57h
Foto: Reuters, Ilustracija: Arktik
Istraživači su zaključili da je moguće ne samo zaustaviti otapanje leda, već i preokrenuti trend smanjenja ledenog pokrova

Rešavanje problema klimatskih promena možemo podijeliti u dve grube kategorije. Prva je rešavanje uzroka, a to je smanjenje zagađenja, a druga je rešavanje simptoma.

U ovu drugu kategoriju spadaju očigledna rešenja kao što je podizanje brana za odbranu od porasta nivoa mora, ali i neka znatno manje očigledna rešenja kao što je puštanje reflektirajućeg materijala u atmosferu kako bi se odbijala sunčeva svetlost.

Ta druga kategorija su tek privremena rešenja, ali i čak i privremena rešenja imaju svoje mesto.

Jedno takvo privremeno, ali i neverojatno neobično rešenje predložili su istraživači sa univerziteta u Arizoni. Oni kažu da je moguće spasiti arktički led koji je iznimno bitan za spas Zemlje od globalnog otopljenja.

Naime, arktički led reflektira ogromne količine sunčeve energije koju bi inače more upilo i tako dodatno zagrijalo Zemlju. Problem nastaje što je tog leda sve manje i pretpostavlja se da će leto 2030. godine proći bez trunka leda na krajnjem severu našeg planeta.

Istraživači, predvođeni Stivenom Dešom kažu da je moguće spasiti arktički led tako što bi postavili velike zamrzivače koje pokreće vetar koji bi zamrzavali more.

Zamrzivač je možda preteran naziv za vetroturbinu koja bi samo pumpala morsku vodu na površinu gde bi se lakše zamrznula što bi onda dovelo do sve debljeg sloja leda kako se više vode upumpava na površinu. Na strateškim mestima bi to značilo opstanak celogodišnjeg leda, ali kao i svako okvirno rešenje velikog problema, tako i ovi zamrzivači mora nailaze na prvu prepreku - novac.

Deš i kolege su više vremena proveli razmišljajući o zamrzavanju mora i činjenici da  pluta na površini. Trošak gradnje pumpi, njihovo održavanje tokom godina, čak ni transport do krajnjeg severa nisu računali. Kako piše Ars Technica, okvirna procena je da bi čitav program koštao oko 50 milijardi dolara svake godine. 

Ipak, u hipotetskoj situaciji gde bi 10 odsto Arktika uspeli prekriti takvim zamrzivačima, verojatno bi bilo trajno zaustavljeno otapanje leda. Istraživači su zaključili da bi bi pumpanje vode dovoljne za nastanak jednog metra leda rezultovlo nastankom samo 0,7 metara debelog novog leda zato što bi se donji deo novog leda već topio dok bi završio pod vodom. (Express.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: ArktikSvet

MERKEL I MAKRON: Važno održati zdrave veze s Trampom, iako nismo izgladili razlike

Reuters, Ilustracija: ArktikSvet

NAJVEĆA IKAD VIĐENA: Ledena santa teška trilion tona se odvojila od Antarktika (FOTO, VIDEO)

Reuters, Ilustracija: ArktikNAUKA

USIJANA BUDUĆNOST: Planeta Zemlja se zagreva čak 140 odsto brže!

Reuters, Ilustracija: ArktikNauka i tehnika

ŠESTO MASOVNO IZUMIRANJE JE POČELO: Divlje životinje nestaju nezapamćenom brzinom, razmera katastrofe još nismo svesni!

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS