Nauka i tehnika

Posle dve godine zvanične istrage: Čileanska vlada objavila snimak NLO (VIDEO)

Kapetan je pojavu opisao kao "ravnu, izduženu strukturu" s "dve termalne sijalice" čije se otpuštanje svetlosti nije poklapalo sa pravcem kretanja letelice"

Objavljeno: 10.01.2017. 09:09h
Foto: Snimak NLO koji je objavila čileanska vlada; Autor: Youtube Printscreen/UFO Today
Čileanska vladina agencija pri civilnom aeronautičkom direktoratu "Comité de Estudios de Fenómenos Aéreos Anómalos (CEFAA)", objavila je video snimljen iz mornaričkog helikoptera na kojem se vidi misteriozna duguljasta letelica.

Snimak je nastao 2014. godine, a napravila su ga dva oficira mornarice služeći se Veskam infracrvenom kamerom, koja se koristi u tajnim misijama prismotre iz vazduha.

Letelica je usnimljena zapadno od Santjaga na visini od oko 1400 metara (značajno niže od visine na kojoj lete komercijalni avioni) nakon što je "neobjašnjiv vazdušni fenomen" (termin koji se sve češće koristi umesto NLO, odnosno neidentifikovanog letećeg objekta) primećen golim okom sa daljine od oko 50 kilometara.Kapetan je pojavu opisao kao "ravnu, izduženu strukturu" s "dve termalne sijalice" čije se otpuštanje svetlosti nije poklapalo sa pravcem kretanja letelice". Na snimku (oko osmog minuta) se vidi kako objekat zaprašuje atmesferu nekakvim hemikalijama.

Prilikom susreta s NLO, pilot je kontaktirao dve radarske stanice koje, kao i sam radar helikoptera, uopšte nisu registrovale letelicu. Iz stanice je potvrđeno da nikakav vazdušni saobraćaj u toj oblasti nije najavljen niti registrovan. Pilot je više puta pokušao da stupi u kontakt sa letelicom, ali nije bilo odgovora.

Već dve godine CEFAA je ovaj video delila ekspertima, među kojima su nuklearni hemičari, astrofizičari i eksperti za video tehnologije.

Pripadnici čileanskog ratnog vazduhoplovstva; Autor: Reuters

Za sada, jedino prihvatljivo objašnjenje došlo je od francuske organizacije GEIPAN koja se bavi proučavanjem NLO fenomena. Video analitičari ove organizacije smatraju da se radi o "letelici srednjeg dometa" koja ispušta kabinsku otpadnu vodu pred sletanje.

Čileanski eksperti i svedoci naveli su veliki broj argumenata usled kojih je ovo objašnjenje malo verovatno.

"Ovo je jedan od najvažnijih slučajeva u mojoj karijeri kao direktora CEFAA jer je naš komitet (dok smo to proučavali) bio u najboljem sastavu", rekao je Rikardo Bermudez, bivši direktor CEFAA.

"CEFAA je veoma cenjena zbog toga što u njenom radu učestvuju naučnici priznati u akademskom svetu, oružane snage, i aeronautičko osoblje iz DGACC. Veoma sam zadovoljan zaključcima do kojih smo došli jer su logični i nepretenciozni... ubedljiva većina članova komiteta složila se da je u pitanju NVF (Neidentifikovan vazdušni fenomen) usled velikog broja dobro istraženih razloga oko kojih smo se jednoglasno saglasili da su neobjašnjivi", dodao je.


  (Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Snimak NLO koji je objavila čileanska vlada; Autor: Youtube Printscreen/UFO TodayNauka i tehnika

​NAUČNICI STVORILI VIRTUELNI UNIVERZUM: Evo kako se pripremamo za mapiranje poznatog svemira

Snimak NLO koji je objavila čileanska vlada; Autor: Youtube Printscreen/UFO TodayNauka i tehnika

NASA OBJAVILA ARHIVSKE SNIMKE: Hipersonični letovi, eksplozije aviona i spejsšatl testovi konačno dostupni na JuTjubu (VIDEO)

Snimak NLO koji je objavila čileanska vlada; Autor: Youtube Printscreen/UFO TodayNauka

ASTRONOMI BESNI I ZABRINUTI: Rusija lansirala "veštačku zvezdu" koja će biti treći najsjajniji objekat na nebu! (FOTO, VIDEO)

Snimak NLO koji je objavila čileanska vlada; Autor: Youtube Printscreen/UFO TodayNauka i tehnika

​NOVA STUDIJA DALA IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: U slučaju kataklizmičnog udara asteroida, ovo je jedini organizam na Zemlji koji bi preživeo (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS