Nauka i tehnika

HAKERI IMAJU JOŠ DA UČE: Evo kako je Sovjetski Savez 80ih "hakovao" američke pisaće mašine

Danas strahujemo od hakovanja računara, kamera, čak i televizora, a ruski špijuni su osamdesetih godina prisluškivali i pisaće mašine

Objavljeno: 25.03.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija; Autor: Pixabay
Otkako je Vikiliks nedavno objavio približno 9.000 dokumenata iz internacionalne baze CIA, na površinu su isplivali dokazi o mnogim uređajima koje je agencija hakovala. Pored telefona i rutera, na meti su se našli i pametni Samsung televizori.

Projekat "Uplakani anđeo" odnosi se na virus koji se ubacuje u unutrašnji kompjuter Samsung televizora i kada se aktivira, softer koristeći mikrofon namenjen za menjanje kanala glasom može da prisluškuje prostoriju. Program radi i onda kada je televizor ugašen.
 


Iako ideja o zloupotrebi televozora priziva distopijske strahove i opravdava sve sumnje da nas "prisluškuju i prate svuda", začuđuje i činjenica da je ovaj pristup CIA preuzela od špijuna iz perioda pre nego što se internet pojavio. Pre nego što su svi uređaji imali male unutrašnje kompjutere, špijuni su se dovijali na razne načine da izvuku informacije iz uređaja koristeći se samo magnetima i radio frekvencijama.
 
Sudeći po izveštaju Nacionalne agencije za bezbednost Sjedinjenih Država (NSA) iz 2012. godine, ruski špijuni su osamdesetih godina razvili elektromagnetne bubice koje su ugrađivali u pisaće mašine i koristili za slanje informacija dok se na njima kuca.

IBM Selectric pisaća mašina; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Bubice su otkrivene 1983. godine i NSA je prilikom njihove analize otkrila da su one predstavljale "veliki napredak sovjetske tehnologije". Utvrđeno je da oni mogu biti korišćeni u bilo kom elektronskom uređaju. Ovi implanti su prvi alektromagnetni uređaji koje je NSA otkrila, jer se do tada smatralo da njihovi protivnici iz Hladnog rata prisluškuju isključivo putem mikrofona sakrivenih u lampama i zidovima.

"Razvijanje ovih bubica zahtevalo je stručnjake, vreme i novac", stoji u saopštenju. "Sama proizvodnja komponente zahtevala je veliku i modernu proizvodnju sa mnogo zaposlenih."

Vlasti Sjedinjenih Država smatrale su da bi prva na udaru prisluškivača bila američka ambasada u Moskvi, pa su sproveli operaciju "Projekat revolveraš". Pretražili su svaki elektronski uređaj u ambasadi: pisaće mašine, štampače, kompjutere, fotokopir mašine... U principu sve što radi na struju.

Ilustracija; Autor: Pixabay

Namera je bila da se sve pronađene bubice zamene novim, a da se onda pošalju u Sjedinjene Države na pregled. Za istraživanje opreme koristili su ultrazvuk da uporede svaki uređaj sa standardnim. To je bio dug proces i izveštaji navode da su agenti radili danonoćno i da ni u jednom uređaju nisu našli ništa. Međutim, kada je jedan istraživač pregledao IBM Selectric pisaću mašinu, pronašao je anomaliju na jednom od rezultata ultrazvuka - dodatni kotur na prekidaču uređaja.

Nakon toga su se usmerili na proveravanje svih pisaćih mašina u Sovjetskom savezu i zaposlene u američkim ambasadama širom istočnog bloka edukovali kako da bubice pronađu. Pored toga, pokušavali su da otkriju na koji način su prisluškivači napravljeni.

NSA je na kraju ustanovila da postoji pet različitih verzija implanata koji su na razne načine koristili napajanje i komponente. Urređaji su koristili "magnetometre" da raspoznaju koja tipka na mašini je pritisnuta tako što je "mehaničku energiju udara dugmeta pretvarala u magnetne smetnje" koje je slala radijskim putem. Te signale bi onda hvatali obližnji prijemnici koji bi onda prenosili informacije koje se kucaju u tom trenutku.

Ovo predstavlja mnogo kompleksniji primer prisluškivanja nego današnje hakovanje televizora. Ako bi današnji hakeri uspeli da pretvore mikrotalasne rerne u video kamere, onda bi možda mogli da stanu u rang sa ruskim hakovanjem pisaćih mašina.

 

(QZ)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: PixabaySvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ilustracija; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ilustracija; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ilustracija; Autor: PixabaySvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS