Nauka

POTPUNO NEVEROVATNO: ​Uređaj koji pustinjski vazduh pretvara u vodu!

Uređaj veličine male kutije u stanju je da sakupi 2,8 litara čiste vode za 12 sati u oblastima gde je vlažnost vazduha samo 20 do 30 posto

Objavljeno: 19.04.2017. 10:06h
Foto: Žene nose kanistere sa vodom u kampu Dulov u Somaliji na granici sa Etiopijom; Izvor: Beta
Naučnici su stvorili uređaj kojim se izvlači voda za piće iz vazduha uz pomoć sunčeve energije. Ovaj skupljač vode je toliko efikasan da radi čak i tamo gde je vlažnost vazduha samo 20 posto, što je uobičajeno u najsuvljim regionima na planeti. 

Iako je nova tehnologija još daleko od komercijalne upotrebe, naučnici kažu da je ovo otkriće postavilo temelje za proizvod koji će omogućiti bezbednu vodu za piće i u onim delovima sveta gde vlada nestašica.
 


To bi moglo da promeni živote četiri milijarde ljudi koji nemaju pristup zdravoj vodi za piće najmanje mesec dana godišnje. 

U studiji objavljenoj u žurnalu Sajens, istraživački timovi predvođeni Evelin Vang sa MIT-a i Omarom Jagijem sa Univerziteta Berkli demonstrirali su kako njihov uređaj sakuplja vlagu iz vazduha i pretvara je u pijaću vodu.

Količina vode u atmosferi iznosi 10% vode u svim slatkovodnim jezerima na Zemlji, dakle, reč je o potencijalno ogromnom izvoru. 

Tehnologija je zasnovana na materijalu nazvanom metalno-organski okvir (MOF) koji je Jagi razvio pre više od 20 godina. MOF nastaje spajanjem metalnih atoma i organskih molekula u porozne okvire sa ekstremno velikom površinom, rekao je Jagi u kratkom intervjuu za Njuzvik. 

Uređaj koji pretvara vodu u vazduh za piće; Izvor: MIT iz labaratorije Evelin Vang

"MOF su čvrsti i golom oku izgledaju kao pesak u kome je svaka granula 'izrešetana' rupama u koje gasovi i molekuli koji nas zanimaju mogu biti odabrani, uneti i zbijeni – na taj način je moguće uskladištiti obimne količine gasova u manjim kontejnerima", objašnjava Jagi. 

On i Vangova nedavno su udružili snage da razviju MOF uređaj koji može da prikuplja vodu. Njihov prototip radi tako što koristi kilogram posebno dizajniranih MOF kristala koji su kompresovani između solarnog upijača i ploče kondenzatora.

"Dok vazduh prolazi kroz MOF materijal, voda ostaje zarobljena u majušnim porama nanometarske veličine i tu se zadržava." 

"Zagrevanjem okolnom sunčevom svetlošću, voda se oslobađa iz pora i kondenzuje kao rezultat razlike u temperaturi između materijala u uređaju i okoline. Posebno svojstvo ovog materijala koje sve ovo čini mogućem je da izvlači molekule vode iz vazduha, ali ih ne drži previše čvrsto, pa voda može biti sakupljena i oslobođena sa malom promenom temperature." 

Kada su testirali uređaj, koji je veliki kao obična kutija za papirnate maramice, pokazali su da on može da prikupi 2,8 litara vode iz vazduha za 12 sati. Vlažnost vazduha u datoj situaciji bila je samo 20 do 30 posto.

Takođe su izveli i testiranje na krovu, kako bi dokazali da uređaj funkcioniše i u realnim uslovima. 

Muškarac i dečak vade vodi iz improvizovanog bunara u Somaliji; Izvor: Beta

Uređaj je za sada samo dokaz koncepta, a tim naučnika veruje da može biti unapređen da duplira količinu sakupljene vode i da radi čak i na nižim nivoima vlažnosti vazduha. 

Plan je da se stvori sistem od 30 litara veličine manjeg kofera koji bi svakodnevno mogao da obezbeđuje pijaću vodu za četvoročlanu porodicu. Evelin Vang procenjuje da bi to moglo da se postigne u naredne dve godine. 

Žena u pustinji; Izvor: Profimedia

"Ovo je prvi materijal i uređaj koji može da zadrži i isporuči vodu pod takvim uslovima, zbog čega je potencijalno moguće da vodu dobiju one oblasti gde je ima malo. Ovo prevazilazi pijaću vodu za kućne potrebe i otvara put da se MOF koristi za navodnjavanje velikih oblasti u poljoprivredi", objašnjava Jagi. 

"Pošto je ovaj uređaj pasivan, možete dosegnuti udaljene oblasti u kojima nema infrastrukture i često su veoma suve, tako da je vlažnost niska. Ova tehnologija se može okrenuti tom tržištu i odgovoriti na potrebe tih ljudi", dodala je Vangova. 
 
(Newsweek) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Žene nose kanistere sa vodom u kampu Dulov u Somaliji na granici sa Etiopijom; Izvor: BetaMagazin

UKUSNO DO POSLEDNJE MRVE: Spremni za kompjuter koji će ljudima služiti... finu hranu

Žene nose kanistere sa vodom u kampu Dulov u Somaliji na granici sa Etiopijom; Izvor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA: Šta se krije ispod površine: Nove tehnologije na bazi grafena daju nezamislive uvide u umetnost!

Žene nose kanistere sa vodom u kampu Dulov u Somaliji na granici sa Etiopijom; Izvor: BetaFoto

FOTOGRAFIJA DANA: Osveženje od tropskih vrućina

Žene nose kanistere sa vodom u kampu Dulov u Somaliji na granici sa Etiopijom; Izvor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Ostati na površini: Tehnologijom protiv davljenja tokom leta

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS