Nauka i tehnika

DOPRINOS BORBI PROTIV DIJABETESA: "Apple" razvija senzor za merenje šećera u krvi preko kože!

Na razvoju nove tehnologije radi se u tajnosti, a navodno je projekat inicirao Stiv Džobs, osnivač i direktor kompanije "Apple"

Objavljeno: 18.04.2017. 10:54h
Foto: Vađenje krvi iz prsta; Autor: Pixabay
Kompanija "Apple" angažovala je tim biomedicinskih inženjera na razvoju senzora uz pomoć kojih bi se preko kože pratio nivo šećera u krvi, a cilj je doprinos borbi protiv dijabetesa, izvestio je CNBC, pozivajući se na izvore bliske projektu.

Na osmišljenju projekta navodno je radio i Steve Džobs, a posredi je rad na neinvazivnoj vrsti senzora čija je svrha pratiti nivo glukoze u krvi kroz kontakt s kožom. 
 


CNBS piše da inženjeri na projektu rade duže od pet godina u istraživačkom centru u Palo Altu, hiljadama kilometara udaljenom od sedišta kompanije u Kupertinu. Proizvodnja senzora zamisao je pokojnog Stiva Džobsa, osnivača i bivšeg direktora kompanije "Apple", koji je dosad razvio i druge slične prenosive uređaje, poput pametnih satova koji prate rad važnih vitalnih organa, količinu kiseonika i broj otkucaja srca. Nova tehnika temeljila bi se na korišćenju optičkih senzora koji bi se spojio s Apple satom koji je u prodaju pušten 2015. godine. Proizvodnja optičkih senzora, po mišljenju naučnika najzamršeniji je tehnički izazov. U kompaniji Apple odbili su da komentarišu informacije. 

Dosad su brojne kompanije pokušale da osmisle uređaj kojim će se visina šećera u krvi pratiti bez svakodnevnih uboda iglom u jagodicu prsta. Među njima je i tehnološka kompanija "Alphabet" koja u sastavu ima Google i sa švajcarskim "Novartisom" radi na razvoju pametnih sočiva za dijabetičare koje bi analizom suza mogle odrediti nivo šećera u krvi. 

Mediji prenose da "Apple" već testira senzore u kliničkim centrima u San Francisku. U projekt je planirano ulaganje od nekoliko milijardi dolara, i on bi mogao predstavljati spas za milione dijabetičara.
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vađenje krvi iz prsta; Autor: PixabaySvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vađenje krvi iz prsta; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Vađenje krvi iz prsta; Autor: PixabaySvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Vađenje krvi iz prsta; Autor: PixabaySvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS