MEDICINA

NEWSWEEK ISTRAŽUJE: Kako proširene vene mogu da upropaste leto (FOTO)

Procenjuje se da oko 25% muškaraca i 50% žena pati od nekog oblika venske bolesti. Najčešće su to proširene vene (varikoziteti) ili paukolike („spider“) vene nogu, ali mogu biti i na bilo kom drugom delu tela

Objavljeno: 10.06.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija; Autor: Profimedia
Savremen način života, dugo sedenje i stajanje, smanjena fizička aktivnost, upotreba kontraceptiva, gojaznost i trudnoća, uz genetsku predispoziciju, predstavljaju najznačajnije faktore rizika za nastanak venske bolesti. Kao posledica oštećenja venskih zalistaka i promene u smeru kretanja krvi dolazi do pojave proširenih vena. 

Ono što predstavlja poseban problem kod pacijenata sa proširenim venama su visoke temperature. Leto je na pragu.


”Procenjuje se da oko 25% muškaraca i 50% žena pati od nekog oblika venske bolesti. Najčešće su to proširene vene (varikoziteti) ili paukolike („spider“) vene nogu, ali mogu biti i na bilo kom drugom delu tela. U normalnim okolnostima, vene sprovode krv od nogu ka srcu, uz pomoć zalistaka. Kada zalisci oslabe, krv se zadržava u oboleloj veni, što uzrokuje njeno proširenje. Najčešće su zahvaćene površinske vene nogu, odmah ispod kože, mada nekad mogu biti i znak bolesti dubokih vena”, objašnjava za Newsweek dr sci med Srđan Babić, vaskularni hirurg iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Proširene vene mogu da  predstavljaju estetski ali i značajan medicinski problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija, čak i sa fatalnim ishodom. 

”U letnjim danima dodatni problem predstavljaja vrućina, kada uticaj toplote i dehidratacije može dovesti do nastanka tromboze, odnosno tromboflebitisa u oboleloj veni”. 

Dr Srđan Babić; Izvor: Privatna arhiva

Koji su znaci za rano prepoznavanje bolesti vena?

Postoje četiri znaka za rano prepoznavanje venske bolesti na koje čitaoci Njuzvika treba da obrate pažnju radi blagovremenog rešavanja ovog problema. Na prvom mestu je otok, posebno skočnih zglobova i stopala,  iako nije usko vezan samo za bolesti vena. Povećano oticanje nogu tokom vrelih letnjih meseci svakako može ukazati na postojanje potencijalnog problema sa venama. Toplota uzrokuje da se vene prošire, povećava se zastoj krvi, što dodatno pogoršava oboljenje i predstavlja dodatni faktor rizika za nastanak tromboze. Ukoliko su vene već prethodno obolele, postojeći otok će se dodatno pogoršati. Sledi umor i osećaj težine u nogama koji je naročito povećan tokom letnjih vrelina. Ponekad je praćen sa osećajem žarenja i svraba kože. 

Uz to idu i nabrekle vene, bolovi...

Kada zalisci u venama oslabe, krv se tada kreće ne samo ka srcu, već se jedan deo vraća nazad. To uzrokuje da se krv skuplja i zaostaje u venama što dovodi do njihog daljeg širenja, odnosno nastanka varikoznih vena. Bolovi i grčevi u nogama, poremećaji venskog protoka, dovode do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema. Ova stanja se manifestuju ne samo bolovima, već i osećajem nadutosti i pritiska u nogama, povremenim grčevima (posebno noću), zbog povećanog pritiska u venama, kao rezultat zaostale tečnosti.

Čest oblik proširenih vena kod žena; Izvor: Privatna arhiva dr Srđana Babića

Kako se lečiti?

U osnovi lečenja svakog oboljenja je rano prepoznavanje. Kvalitetno urađen Collor Duplex Scann će jasno pokazati da li postoji vensko oboljenje i koji način lečenja je najbolji. Ipak, u cilju olakšanja tegoba postoji nekoliko važnih preporuka za pacijente tokom vrelih dana. To je, pre svega, adekvatna hidracija, odnosno unošenje najmanje 2l tečnosti dnevno.

Pomažu li kompresivne čarape?

Kompresivne čarape znaju da budu neprijatne za nošenje čitave godine, a posebno leti. Mnogi pacijenti odbijaju da ih nose tokem letnjih vrućina, što može dovesti do pogoršanja već postojećih simptoma. Postoje različite vrste čarapa, posebno tzv. čarape za putovanja  koje u sebi imaju jone srebra i  udobne su za nošenje i po vrelim danima. U cilju lečenja takođe se mogu koristiti i preparati tipa trokserutina koji se pokazao koristan kao pomoć kod hronične venske insuficijencije i varikoznih vena. Ima  venoprotektivno, vazoprotektivno i antioksidantno dejstvo, te smanjuje osećaj bola, teških nogu, grčeve, oticanje i nemir nogu.

Izražena kapilarna mreža; Izvor: Privatna arhiva dr Srđana Babića

Da li je zaista moguća prevencija komplikacija?

Pored već navedenih saveta preporučuje se redukcija telesne mase, izbegavanje visokih štikli, redovna fizička aktivnost, naročito šetanje, podizanje nogu prilikom sedenja, odnosno izbegavanje dugog sedenja sa spuštenim nogama, kao i neslana dijeta. Takođe je od velikog značaja izbegavanje sunčanja pacijenata koji već imaju  proširene vene. Naravno, ukoliko na odmor idete automobilom, pravite pauze na svakih sat vremena sa kratkom šetnjom.  U slučaju letova dužih od četiri sata trebalo bi da se u konsultaciji sa vaskularnim hirurgom prepiše heparin male molekulske mase 12 sati pre leta.

Ne dozvolite da vam proširene vene upropaste leto, poručuje dr sci med Srđan Babić, vaskularni hirurg.

 Obratite pažnju na znake venske bolesti radi blagovremenog i bezbolnog rešavanja problema. Ukoliko vas neugledne proširene vene u tome sprečavaju postoje bezbolni i moderni načini za njihovo uklanjanje. Moderna medicina i upotreba lasera omogućava rešavanje problema, sprečavanje rizika od komplikacija, a daje odličan estetski rezultat u kratkom vremenskom periodu. Ova procedura je ambulantnog tipa, ne zahteva ležanje u bolnici i pacijenti se već nakon nekoliko dana vraćaju normalnim životnim aktivnostima.

Uznapredovala venska bolest; Izvor: Privatna arhiva dr Srđana Babića

PIŠE Branka Mitrović
   


...
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ilustracija; Autor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ilustracija; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS