Nauka i tehnika

PRVI KORAK U OSVAJANJU SVEMIRA: Ova zemlja šalje čoveka na Mesec do 2030.

Objava je jedna u nizu ambicioznih planova Japana da istražuje svemir i time poveća kompetentnost u moći i prestižu u regiji kada je reč o svemirskim dostignućima

Objavljeno: 30.06.2017. 12:39h
Foto: Japanska raketa; Autor: EPA
Japan planira da pošalje čoveka na Mesec do 2030. godine, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA).

Ovo je prvi put da je JAXA otkrila nameru da pošalje svoje astronaute mimo Međunarodne svemirske stanice. Objava je jedna u nizu ambicioznih planova Japana da istražuje svemir i time poveća kompetentnost u moći i prestižu u regiji kada je reč o svemirskim dostignućima.

Prošle godine, Kina je objavila planove da pošalje rover na Mars do 2020. godine, kao i misiju na Mesec, za koju nisu naveli vremenski okvir.
 
Indija planira da pošalje drugu letelicu na Mesec u prvoj polovini sledeće godine, a 2008. godine postala je četvrta zemlja sveta koja je postavila svoju zastavu na površinu Meseca uz SAD, Rusiju i Kinu. Na Mars su poslali sondu 2014. godine.

Japan će uložiti mnogo novca u najavljenu misiju, ali su rekli da kako ne planiraju da pošalju samo Japance, već da će to biti deo međunarodne misije.

Pripreme će započeti do 2025. godine, a celokupan plan za istraživanje svemira objaviće u martu sledeće godine.
 
(klix.ba)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Japanska raketa; Autor: EPANauka i tehnika

​NAUČNICI STVORILI VIRTUELNI UNIVERZUM: Evo kako se pripremamo za mapiranje poznatog svemira

Japanska raketa; Autor: EPASvet

​NEOBIČNA "STENOVITA" MEŠAVINA: Robot pronašao moguće istopljeno nuklearno gorivo u reaktoru Fukušime

Japanska raketa; Autor: EPANauka i tehnika

NASA OBJAVILA ARHIVSKE SNIMKE: Hipersonični letovi, eksplozije aviona i spejsšatl testovi konačno dostupni na JuTjubu (VIDEO)

Japanska raketa; Autor: EPANauka

ASTRONOMI BESNI I ZABRINUTI: Rusija lansirala "veštačku zvezdu" koja će biti treći najsjajniji objekat na nebu! (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS