Nauka i tehnika

ŠESTO MASOVNO IZUMIRANJE JE POČELO: Divlje životinje nestaju nezapamćenom brzinom, razmera katastrofe još nismo svesni!

Ranije studije pokazale su da vrste izumiru znatno brže nego milionima godina ranije, a nova studija opisuje postepeni nestanak čak i svuda zastupljenih vrsta

Objavljeno: 11.07.2017. 16:01h
Foto: Ilustracija; Autor: Reuters
Istraživanja pokazuju da je u poslednjim decenijama došlo do "biološkog istrebljenja" divljih vrsta, što znači da je započelo šesto masovno izumiranje u Zemljinoj istoriji, koje je mnogo ozbiljnije, nego što se ranije mislilo.

Naučnici su analizirali populacije i retkih i široko zastupljenih vrsta i otkrili da su izgubljene milijarde regionalnih i lokalnih društava. Oni okrivljuju preterano širenje ljudskih naselja i neštedljivu upotrebu resursa i upozoravaju da za ispravku nanete štete moramo brzo da reagujemo. Studija objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" ukazuje na "zastrašujući udar na osnove ljudske civilizacije". 

Profesor Gerardo Sebalos, sa Autonomnog nacionalnog univerziteta u Meksiku, kaže da je situacija tako loša da bi bilo neetična upotreba slabijih reči u opisivanju razmera katastrofe. 
 
Ranije studije pokazale su da vrste izumiru znatno brže nego milionima godina ranije, a nova studija opisuje postepeni nestanak čak i svuda zastupljenih vrsta. 

Naučnici su otkrili da trećina od više hiljada vrsta koje se danas ne smatraju ugroženima postepeno gubi populaciju i da je u poslednjih nekoliko decenija izgubljeno 50 odsto odraslih jedinki. 

Detaljni podaci postoje za kopnene sisare, od kojih je gotovo polovina izgubila više od 80 odsto jedinki u poslednjem veku. 

Naučnici ukazuju na slučaj lavova, koji su naseljavali najveći deo Afrike, a nekada i jug Evrope i Bliski istok, sve do severozapada Indije. Danas je najveći deo populacije iščezao.
 
(B92)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ReutersNAUKA

NAJRANIJE OD KAKO SE VRŠE MERENJA: Planeta Zemlja već 2. avgusta ulazi u ekološki dug!

Ilustracija; Autor: ReutersSvet

DECENIJAMA POSLE NUKLEARNIH PROBA: Život buja na američkom ostrvu Bikini, ali... (FOTO)

Ilustracija; Autor: ReutersNauka i tehnika

​NOVA STUDIJA DALA IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: U slučaju kataklizmičnog udara asteroida, ovo je jedini organizam na Zemlji koji bi preživeo (FOTO)

Ilustracija; Autor: ReutersSvet

MERKEL I MAKRON: Važno održati zdrave veze s Trampom, iako nismo izgladili razlike

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS