NAUKA

USIJANA BUDUĆNOST: Planeta Zemlja se zagreva čak 140 odsto brže!

Ovogodišnji jul je vreo u većem delu sveta, a u SAD i Iranu skoro svakodnevno "padaju" temperaturni rekordi od preko 50 stepeni Celzijusovih

Objavljeno: 11.07.2017. 16:03h
Foto: Ilustracija: Globalno zagrevanje, Foto: Pixabay
Zemlja se zagreva 140 odsto brže nego što je to bilo očekivano, pokazuju najnovije klimatske studije objavljene u časopisu "Klimatski žurnal".

Novi podaci sistema za obradu podataka sa Nasinih satelita (Remote Sensing Systems) pokazuju da su se niži delovi atmosfere od 1998. godine do danas zagrevali mnogo brže nego što su to pokazala ranija istraživanja.Druga studija, pak, pokazuje da bi se trendovi zagrevanja Zemlje uskoro mogli značajno ubrzati.
 
Ono što su nova merenja pokazala je da se Zemlja trenutno zagreva u dve različite brzine. Veliki deo južne hemisfere pokriven je Tihim i Antarktičkim ili Južnim okeanom, koji su relativno hladniji od ostatka sveta, pa se taj deo zagreva sporije. Istovremeno, Arktik i kopneni krajevi severne polulopte zagrevaju se brže.

Klimatski stručnjaci upozoravaju da će se jug vremenom ipak zagrejati, a tada će se globalno zagrevanje atmosfere Zemlje ubrzati.

Ovogodišnji jul je vreo u većem delu sveta, a u SAD i Iranu skoro svakodnevno "padaju" temperaturni rekordi od preko 50 stepeni Celzijusovih.
 
(Srna)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Globalno zagrevanje, Foto: PixabayNAUKA

NAJRANIJE OD KAKO SE VRŠE MERENJA: Planeta Zemlja već 2. avgusta ulazi u ekološki dug!

Ilustracija: Globalno zagrevanje, Foto: PixabayNauka i tehnika

​NOVA STUDIJA DALA IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: U slučaju kataklizmičnog udara asteroida, ovo je jedini organizam na Zemlji koji bi preživeo (FOTO)

Ilustracija: Globalno zagrevanje, Foto: PixabaySvet

MERKEL I MAKRON: Važno održati zdrave veze s Trampom, iako nismo izgladili razlike

Ilustracija: Globalno zagrevanje, Foto: PixabaySvet

NAJVEĆA IKAD VIĐENA: Ledena santa teška trilion tona se odvojila od Antarktika (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS