NAUKA

NAJRANIJE OD KAKO SE VRŠE MERENJA: Planeta Zemlja već 2. avgusta ulazi u ekološki dug!

Dan ekološkog duga označava datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini

Objavljeno: 28.07.2017. 12:41h
Foto: Krčenje šuma Amazonije; Autor: AP
Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. avgusta, najranije otkako se vrše merenja, saopštila je danas Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Dan ekološkog duga označava datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini.Taj datum se pomerio sa kraja septembra (mereno 1997. godine) na 2. avgust ove godine, najranije otkako je svet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih. To znači da čovečanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu, navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se ističe da na globalnom nivou troškovi prekomernog ekološkog trošenja postaju sve vidljiviji širom sveta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznovrsnosti i nakupljanja ugljen-dioksida u atmosferi.

Prema Izveštaju WWF o stanju planete, objavljenom u oktobru prošle godine, sve zemlje u regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekološkom otisku, koji se mere u globalnim hektarima (ghe) što je jedinica za merenje ljudskih zahteva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da im udovolji (biokapacitet).

Rudnik peska; Autor: Reuters

Prema najnovijim podacima, Srbija troši resurse 1,82 planete. Njen ekološki otisak čine ugljen-dioksid (1,76 gha), obradive površine (0,75 gha), šumski proizvodi (0,48 gha), ribarstvo (0,03 gha), naseljena područja (0,06 gha) i pašnjaci (0,02 gha). Biokapacitet po stanovniku iznosi 1,58 gha, a ekološki otisak je 3,1 gha.

WWF u saopštenju navodi da bi na globalnom nivou pomeranjem Dana ekološkog duga za 4,5 dana unazad, do 2050. godine Zemlja mogla da se vrati u okvire biokapaciteta jedne planete.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Krčenje šuma Amazonije; Autor: APNauka i tehnika

​NOVA STUDIJA DALA IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: U slučaju kataklizmičnog udara asteroida, ovo je jedini organizam na Zemlji koji bi preživeo (FOTO)

Krčenje šuma Amazonije; Autor: APNAUKA

USIJANA BUDUĆNOST: Planeta Zemlja se zagreva čak 140 odsto brže!

Krčenje šuma Amazonije; Autor: APNauka i tehnika

ŠESTO MASOVNO IZUMIRANJE JE POČELO: Divlje životinje nestaju nezapamćenom brzinom, razmera katastrofe još nismo svesni!

Krčenje šuma Amazonije; Autor: APNauka i tehnika

ČAK 10 PUTA VEĆA OD ZEMLJE: Naučnici otkrili novu planetu u Sunčevom sistemu!

Ostale vesti iz rubrike Nauka-tehnika
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS