Region

NEWSWEEK EKSKLUZIVNO OTKRIVA: Poslušajte audio-zapis kako Slovenci preotimaju Hrvatima Piranski zaliv! (VIDEO)

Donosimo Vam tri transkripta kroz koja se jasno vidi kako je Sekolec prenosio detalje iz poverljive rasprave predsednika suda Žilbera Gijoma i ostalih arbitara i o njima raspravljao sa Drenikovom.

Objavljeno: 22.07.2015. 15:26h
Foto: Kurir grafika, Piranski zaliv
Posle pisanja Kurira o slučaju Piranskog zaliva, Njuzvik je došao u posed transkripta razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke poslanice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, iz kojih se vidi kako je Sekolec prenosio detalje iz poverljive rasprave predsednika suda Žilbera Gijoma i ostalih arbitara i o njima raspravljao sa Drenikovom.

Jernej Sekolec i upravnica odeljenja za međunarodno pravo u slovenačkom MIP Simona Drenik savetovali su se o problematičnim tačkama za Sloveniju, analizirali mišljenja sudija, dogovarali strategiju i planirali kao će Sekolec i privatno na večeri uticati na pojedine sudije da  promene mišljenje u korist Slovenije.

Transkript 1:U prvom transkriptu, Sekolec prepričava Drenikovoj o čemu je pričao s Gijomom na pauzi za kafu.

"Kad smo imali pauzu za kafu, Gijom je došao do mene i rekao mi: 'Vršite strašan pritisak, ali znate, Hrvatska... dobili ste šta ste tražili na moru i ne treba tako jako da pritiskate', to mi je rekao. Mislim, svejedno, ja ću i dalje vršiti jak pritisak na važna pitanja", kaže Sekolec.

Nešto kasnije, on dodaje: "Rekao je da pritiskamo dosta i jako, ali da za kopno moramo da primenimo zakon".

Transkript 2.U drugom transkriptu njih dvoje dogovaraju strategiju kako uticati na sudije da promene mišljenje i stanu na slovenačku stranu u slučaju kopnene granice, i traži je da mu se prikupe dokumenti koje predstavio kao svoje zapise.
Drenikova pita Sekoleca kad će se sastati sa Brunom (Simom, nemačkim članom Arbitražnog suda).

SEKOLEC: “A znaš da sam se dogovorio s Brunom da večeramo kod njega, u svakom slučaju...”

DRENIKOVA: “Aha, super! Znaš, daću mu samo jedan-dva (nerazumljiv deo)... Dobro, u redu, razumem. Znaš, polako, ali vidi, gledam i shvatam i sve mi to izgleda... znaš, ne treba da daš 500 argumenata, nego da kažeš: 'Vidite, mislim da bez obzira na to što nije bilo tako, znate...' Onda bi ti možda rekao, znaš, ako dotakneš to pitanje, on bi mogao da ti pogleda to, Gijom, znaš, a ako bi Sima rekao: 'Zapravo, verujem da bismo mogli još jednom to da razmotrimo, znate..”

SEKOLEC: “Razumem, hoću.”

DRENIKOVA: “A Sima zasigurno najbolje zna i najbolje je da on bude tu kad se bude razmatralo, jel' tako?”

SEKOLED: “Ja ću raditi na Simi, mislim, već smo ugovorili sastanak, večeru, ali ja ću tamo reći: 'Dobro, da pređemo na stvar, Škodelin i ovo..."

Transkript 3:U trećem delu transkripta Sekolec Drenikovoj otkriva i podatak da će podela Piranskog zaliva ići ovako: trećina Hrvatskoj, a dve trećine, ako ne i više, u korist Slovenije.

DRENIKOVA: “Rekla sam ti da treba uvek da gledaš naš interes na moru, da ne bi kasnije došlo do nekakvih, ne znam... Sada je Piranski zaliv, to hoću da naglasim, veoma važan, jer će, koliko razumem, biti rasprave o podeli, ne... 2/3.” 

SEKOLEC: “Ja mislim da je dobra šansa da status ostane ovakav - unutrašnje vode do bazne linije. I naravno, razmera podele 25:75 ili 33...”

DRENIKOVA: “Da, 33:66. Znam, to sam htela da kažem  Vukas će sigurno skakati zbog toga. Tu ti moraš da se što ispravnije poneseš. Što manje govori jer su oni ionako na našoj strani.”
Sekolec je od Drenikove zatražio da prpremi dokumenta kojima je želeo da utiče na sudije, na šta je ona pristala i potvrdila da je i slovenački šef diplomatije Karl Erjavec upoznat s njihovim radom.


OVAKO SU IZABRANE SUDIJE

Slovenija i Hrvatska potpisale su krajem 2009. Arbitražni sporazum. 
Dve zemlje su 2012. izabrale članove Arbitražnog suda: Francuza Žilbera Gijoma kao predsednika suda, a Nemca Bruna Simu i Britanca Vona Loua kao članove. Odredile su i svoje članove suda: Slovenci Jerneja Sekoleca, a Hrvati Budislava Vukasa. 

Presuda Arbitražnog suda očekuje se krajem 2015. godine. Međutim, posle izjave slovenačkog šefa diplomatije Karla Erjavca u aprilu ove godine da "ima nezvanične informacije da bi presuda mogla ići u korist Slovenije", ceo postupak je dobio potpuno drugačiju konotaciju.

(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kurir grafika, Piranski zalivSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Kurir grafika, Piranski zalivRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Kurir grafika, Piranski zalivFoto

FOTOGRAFIJA DANA: Kanader gasi požar kod Splita

Kurir grafika, Piranski zalivRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS