Region

Ante Pavelić ne bi bio stranac u savremenoj Hrvatskoj

Konačno smo videli da deo vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj koketira s ustaštvom, smatra kolumnista i urednik portala Autograf.hr iz Zagreba

Objavljeno: 04.09.2015. 15:01h
Foto: Profimedia, Ante Pavelić
Na odličnj karikatur najstarijeg živog i aktivnog karikaturiste kog ima Hrvatska Borivoj Dovniković Bordo dobro opisuje trenutno stanje duha u Hrvatskoj: Hitler i Pavelić su na oblaku, a nacistički vođa, prepoznatljiv do boli, dobacuje ustaškom poglavniku koji je naslonjen na rukama i gleda šta se to zbiva „tamo dole, među svojima“: „Blago tebi, Ante, ti se imaš kamo vratiti!" 

Iako je karikatura nacrtana 1996. godine, Bordo kao da crta danas s obzirom na to da neoustaštvo ili, bolje rečeno, ustašofilija sve više uzima maha u Republici Hrvatskoj.


NEDVOSMISLENA PORUKA

Poruka je to i dvosmislena i ubitačna: Hitler žali jer se, de fakto, on ne može „vratiti“ s obzirom na to da je Nemačka u potpunosti osavremenjena i denacifikovana, dok se Paveliću i komplimentira i daje za pravo da njegove „ideje“ još nisu zamrle u domovini Hrvata.

A dokaz, najkrupniji dosad, da je to tako dobili smo u ponedeljak 24. avgusta u obliku otvorenoga pisma predsednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, ali i predsedniku opozicionog HDZ Tomislavu Karamarku, (kud će suza neg’ na oko) u kojem cca 4.000 „odličnika“ traži od šefice države da uvede pozdrav „Za dom spremni“ u hrvatske oružane snage.Ako slučajno ima neobaveštenih čitalaca ovoga lista (i portala), ja to baš ne verujem, „Za dom spremni“ je bio službeni pozdrav i potpis svih dokumenata zloglasne i ustaške tzv. Nezavisne države Hrvatske. Pod tim usklikom ili tim rečima u smrt su (u Jasenovac ili u jame poput one u Jadnovnom u Lici) slani Srbi, Jevreji, Romi ili Hrvati koji su bili „neprijatelji“ ustaških vlasti, uhapšeni partizani, recimo.

U utorak 25. avgusta pitali su gospođu Kolindu Grabar Kitarović šta o toj inicijativi misli i imali li stav, ali njen odgovor se nije čuo, već su pojedine redakcije dobile vrlo kratak i identičan imejl koji je potpisao glasnogovornik hrvatske predsednice Luka Đurić, gde je stajalo: „Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije.

Odnosno, kako je prenela Hina, „iz ureda predsjednice poručuju kako je inicijativa toliko neozbiljna da ne zaslužuje službeno očitovanje“. Inače, to kako hrvatska predsednica ima dva diskursa, jedan za „židovske uši“ (pa je u julu tokom posete Jad Vašemu u Jerusalimu osudila ustaštvo i NDH, te je rekla da je Hrvatska pobedom antifašista i partizana bila „na pravoj strani“), a jedan za „po doma“, pa će se praviti gluva i slepa kad se nalazi na fudbalskim utakmicama na kojima se skandira „Za dom spremni“ ili „Ubij Srbina“, to je druga, žalosna i duga priča.


Njoj ćemo se jednom i vratiti. Ovo što nas danas okupira je činjenica da smo konačno, crno na belo, videli da ne samo deo sveštenstva već i deo vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj koketira sa ustaštvom, i zapravo se nikad nije pošteno ogradio od ustaških genocidnih radnji u Drugom svetskom ratu.

KRST I SVASTIKA

Odmah na početku liste potpisa navedenog otvorenog pisma nalaze se potpisi dvojice katoličkih biskupa, inače poznatih po ekstremno desnim ili radikalnim stavovima: potpis biskupa Siska dr. Vlade Košića (koji smatra da je ratni zločinac Dario Kordić primer uzornog katolika) i potpis pomoćnog zagrebačkog biskupa dr. Valentina Pozaića (poznatog po šovinističkoj i homofobičnoj izjavi da je „Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu“). Tu je još tridesetak sveštenika. Znali smo da deo klera simpatiše ustaše, ali smo sad dobili i potvrdu.

Da skandal bude veći, u petak 28. avgusta oglasio se predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup dr Želimir Puljić, koji je poručio da je to „privatan čin“ pomenutih biskupa i „način izražavanja slobode mišljenja“ (što je teoretski tačno), te da bi bilo „korisno prirediti stručan skup o tom području dvoznačnosti i nejasnoće“.

Dr Puljić, psiholog po struci, kao da zaboravlja da se simboli moraju iščitavati u kontekstu vremena i u znaku vremena. Jer, na primer, svastika jeste simbol koji potiče iz stare Indije, ali su joj nacisti dali sotonsko značenje. Svastika označava najstrašniji zločin u istoriji čovečanstva -holokaust.Ako ne bismo mogli čitati simbole u kontekstu, onda bismo odmah zaglavili kod simbola koji našoj civilizaciji mnogo znače. Da ne idemo dalje, u hrišćanstvu je to krst. Naime, za hrišćanstvo krst na kojem je Isus razapet je znak dobra: Hristove muke i smrti, odnosno uskrsnuća za spas čovečanstva, ali je krst sam po sebi simbol zla, simbol jednog načina mučenja i ubijanja ljudi kakav su rimski kolonizatori koristili u to vreme.

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ gotovo je izašao iz ilegale u Hrvatskoj. Njegove pobornike ne brine teret koji nose te tri reči, a sebe često smatraju pokretom otpora aktuelnoj levoj vlasti. Činilo se da je međunarodni incident koji je izazvao bivši fudbaler i reprezentativac Joe Šimunić (zbog kog ga je FIFA kaznila izbacivanjem i zabranom učestvovanja na prvenstvu u Brazilu) gotovo zaboravljan, kao i rasprave koje je tad pokrenuo, ali nisu, nažalost.

Deo javnosti uzvraća da je reč o nedomoljubnoj inicijativi koja može samo štetiti naciji i državi, ali teško je ne primetiti da je akronimska varijanta ozloglašenog pozdrava (ZDS), sveprisutna u internetskom komuniciranju, pa čak i u komentarima posetilaca Fejsbuk stranica najviših državnih hrvatskih institucija i predstavnika vlasti.


Dokazano je da „Za dom spremni“ nije istorijski pozdrav i da su ga počele koristiti tek ustaše. Zna se i da je reč o ekvivalentu nemačkog Zig hajla. Usto, taj se pozdrav često koristi na fudbalskim tribinama, uz onaj „U boj, u boj za narod svoj“, te onaj odurniji „Ubij, ubij Srbina“, što pokazuje indiferentnost prema činjenicama, ali i na koji se deo istorije referiraju oni koji viču „Za dom spremni“.

Eh, da, skoro zaboravih -biskupi Košić i Pozaić otpozdravljaju kao što su radile ustaše upravo nakon što nas je obišao patrijarh srpski gospodin Irinej i nakon što je Hrvatska nekoliko dana slušala o bratstvu, dijalogu i praštanju. Dobro je Hitler rekao svom drugu Paveliću -poglavnik ipak ne bi bio stranac u savremenoj Hrvatskoj.


(Piše: Drago Pilsel)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Ante PavelićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Profimedia, Ante PavelićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Profimedia, Ante PavelićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Profimedia, Ante PavelićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS