Region

UN: 40 odsto Rumuna na ivici egzistencije, a vlasti i dalje poriču razmere siromaštva

Rumunija je skoro na poslednjem mestu u oblasti obrazovanja, zdravstva, smeštaja i socijalnih usluga, rekao je Alston, specijalni izvestilac UN za ljudska prava i ekstremno siromaštvo

Objavljeno: 11.11.2015. 15:23h
Foto: AP, Beskućnik u Rumuniji
U Rumuniji je zabeležen visok stepen siromaštva, posebno kod romske populacije ali vlasti poriču razmere siromaštva i diskriminacije u zemlji, izjavio je danas u Bukureštu izvestilac UN Filip Alston.

"Rumunija je skoro na poslednjem mestu u oblasti obrazovanja, zdravstva, smeštaja i socijalnih usluga", rekao je Alston, specijalni izvestilac UN za ljudska prava i ekstremno siromaštvo.
AP, Protesti protiv vlasti u Rumuniji
Prema njegovim rečima, oko 40 odsto rumunskog stanovništva živi na ivici egzistencije, dok je državni novac iz budžeta izdvojen za rešavanje te situacije "izuzetno mali".

"Postoje zvanični rumunski podaci o smanjenju stope siromaštva u poslednjih 10 do 15 godina ali Svetska banka ih ne smatra pouzdanim", rekao je Alston.

Izvestilac UN je dodao da je situacija posebno dramatična za decu jer je oko 34 odsto lišeno osnovnih materijalnih potreba, dok 90 odsto Roma živi u siromaštvu a 84 odsto njih nema struju i vodu u kući.
AP, Protesti protiv vlasti u Rumuniji
Alston je ocenio da rumunski zvaničnici negiraju te podatke i svaki vid diskiriminacije prema Romima, navodeći da su mu neki predstavnici lokalnih vlasti rekli da su to "ljudi koji neće da rade".

Iako je Rumunija usvojila strategiju o integrisanju romske zajednice, predstavnik UN je rekao da "ne postoji politička volja da se ta strategija primeni". Rumunija je često meta kritika Zapada zbog diskriminacije i nedovoljnog ulaganja u integraciju Roma u rumunsko društvo.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Beskućnik u RumunijiSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

AP, Beskućnik u RumunijiMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

AP, Beskućnik u RumunijiSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

AP, Beskućnik u RumunijiMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Zadužbina naših vlasti: Zašto su Srbi dobri za kloniranje

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS