Region

Ivanov odbrusio Tusku: Vaša poseta je zakasnela, umorni smo od neodlučnosti EU

Ivanov je Tusku rekao da je njegova poseta Skoplju zakasnela pošto su građani umorni od blokade evropskih integracija i neodlučnosti Saveta EU. Makedonski predsednik je razloge za nastavak političke krize u Makedoniji prebacio na EU

Objavljeno: 23.11.2015. 11:54h
Foto: AP, Đorđe Ivanov i Donald Tusk
Makedonija je školski primer za to kako ne treba tretirati zemlje kandidate za članstvo, rekao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov i zatražio od Saveta EU da razmotri proširenje ne samo kao tehničko pitanje.

Ivanov je, preneo je portal Tajm.mk, Tusku rekao da je njegova poseta Skoplju zakasnela pošto su građani umorni od blokade evropskih integracija i neodlučnosti Saveta EU, preneli su makedonski mediji.

Makedonski predsednik je, kako se navodi, razloge za nastavak političke krize u Makedoniji prebacio na EU, a po njegovom mišljenju, jedini način da se ova kriza prevlada je da zemlja započne pregovore za članstvo u EU.
AP, Makedonsko-grčka granica
Ivanov je, tokom jučerašnjeg susreta sa predsednikom tog saveta Donaldom Tuskom u Skoplju kritikovao EU zbog odnosa prema izbeglicama jer, po njemu Makedonija trpi posledice određivanja kvota, zbog neregistracije izbeglica u Grčkoj i donošenja jednostranih odluka.

Podsetio je da Makedonija nije dobila sredstva za rešavanje krize, iako su joj u nekoliko navrata obećana. Tusk je, piše portal, obećao pomoć, ističući o kakvoj pomoći se radi i zatražio da Makedonije da reši krizu sa izbeglicama.

"Spremni smo da obezbedimo mnogo više kada od vas dobijemo procenu vaših potreba. Razgovaraću zemljama članicama o tome šta se još može učiniti u tom pogledu kako bi se osiguralo da naša podrška za vašu zemlju i region bude na istom nivou kao i izazovi sa kojima se suočava. Ako smo ozbiljni i želimo da zadržimo Šengen, onda moramo da budemo ozbiljni i da pomognemo zemljama članicama koje su na prvoj liniji kao što je to slučaj sa vama. Naš glavni cilj je da se smanji talas izbeglica, a ne samo da olakšamo njihov tranzit ", rekao je Tusk.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Đorđe Ivanov i Donald TuskRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

AP, Đorđe Ivanov i Donald TuskSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

AP, Đorđe Ivanov i Donald TuskRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

AP, Đorđe Ivanov i Donald TuskSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS