Region

Hiljade Albanaca na ulicama Skoplja: Traže "crveno-crnu revoluciju" (FOTO)

Demonstranti koji su pred Vladu Makedonije došli u protestnoj koloni s parolama "Protiv državnog terora", "Ja sam za Evropu, nisam za Rusiju", "Crno-crvena revolucija" i "Pravda, demokratija, dostojanstvo"

Objavljeno: 10.05.2016. 10:07h
Foto: AP, Protesti Albanaca u Skoplju
Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je danas popodne u Skoplju protiv vladajuće koalicije u kojoj su makedonska VMRO DPMNE i albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI), za koju su ocenili da je antialbanska i antidemokratska.

Centralni deo protesta u organizaciji Saveta albanskih opzicionih stranka održan je ispred Vlade Makedonije, a počeo je intoniranjem državne himne Albanije.
AP, Protesti Albanaca u Skoplju
Taj savet je, prema Televiziji Telma, zatražio da bude uključen u pregovore o rešavanju političke krize u Makedoniji. U tom savetu su zastupljene sve albanske opozicioni stranke u Makedoniji, sem DPA Menduha Tačija.

Učesnici protesta su izvikivali parole protiv, kako su rekli, državnog terora i korupcije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i DUI Alija Ahmetija kome su poručili da je "izdajnik".
AP, Protesti Albanaca u Skoplju
Demonstranti koji su pred Vladu Makedonije došli u protestnoj koloni s parolama "Protiv državnog terora", "Ja sam za Evropu, nisam za Rusiju", "Crno-crvena revolucija" i "Pravda, demokratija, dostojanstvo".

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, demonstranti su nosili i zastave Albanije i EU, a skupu su se priključile i neke nevladine organizacije i intelektualci.
AP, Protesti Albanaca u Skoplju
Kako stoji u najavi, protest je organizovan da bi se "popravio položaj Albanaca u Makedoniji", da bi se tom narodu "vratilo dostojastvo" i da bi se zaustavili "politički montirani slučajevi". Po najavi organizatora, protest Albanaca pod motom "Dan D - Pravda, dostojanstvo, demokratija" je priređen na Dan Evrope i na godišnjicu sukoba u kumanovskom Divom naselju gde se 9. maja prošle godine policija sukobila s grupom naoružanih Albanca, kojima se sada sudi pod optužbom za terorizam.

Dok je trajao miting Albanaca ispred Vlade, u Skoplju je počeo i drugi protest građana, u organizaciji Pokreta "Protestujem", ali nije došlo do spajanja dva protesta. (Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Protesti Albanaca u SkopljuRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

AP, Protesti Albanaca u SkopljuRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

AP, Protesti Albanaca u SkopljuSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

AP, Protesti Albanaca u SkopljuSrbija

ŠARENA LAŽA ZA RADNIKE FIJATA: Štrajkači ne znaju šta je u njihovo ime dogovoreno

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS