Region

Ivanov poništio odluku o aboliciji: U Skoplju ipak masovni protesti (FOTO)

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, Ivanov je povukao 28. maja odluku o aboliciji za 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u pomenutu aferu

Objavljeno: 07.06.2016. 09:29h
Foto: Reuters, Antivladini protesti u Skoplju
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odlučio je da poništi odluku o aboliciji svih 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje", koju je doneo 12. aprila.

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, Ivanov je povukao 28. maja odluku o aboliciji za 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u pomenutu aferu.

U saopštenju predsednika se navodi da su građani u poslednjih 10 dana bili svedoci različitih interpretacija odluke o delimičnom povlačenju abolicije što je, po njegovim rečima, polarizovalo političku scenu i doprinelo sticanju sitnih dnevno političkih poena, prenosi MIA.
Fonet/AP, Đorđe Ivanov
Ivanov je uveren da će ova njegova odluka doprineti nacionalnom pomirenju i ponuditi izlaz iz političke krize u kojoj se Makedonija nalazi gotovo godinu dana. On je naglasio da je odluku o aboliciji svih 56 pojedinaca doneo "u interesu države i naroda, u pokušaju da se okonča politička kriza".

"Podsetiću još jednom da danas u Makedoniji imamo novu realnost u poređenju sa situacijom 12. aprila. U vreme spoljnih pretnji i bezbednosnih opasnosti, mi imamo funkcionalne institucije sposobne da izađu na kraj sa izazovima", naveo je makedonski predsednik u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravio je sinoć odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da poništi odluku o aboliciji.
Reuters, Antivladini protesti u Skoplju
"Pozdravljam odluku predsednika Ivanova da konačno poništi sve abolicije", poručio je Han putem Tvitera, dodavši da to omogućuje pravdi da ponovo funkcioniše, a specijalnom tužiocu da nastavi važan posao.

Han je, takođe, primetio da je isuviše vremena izgubljeno tokom prošle godine i naglasio da politički lideri sada moraju da se vrate za sto kako bi obezbedili punu primenu sporazuma iz Pržina, uključujući reformske prioritete.

Antivladini demonstranti nastavili su sinoć proteste u Skoplju, i pored odluke makedonskog predsednika Djorđa Ivanova da poništi odluku o aboliciji
Reuters, Antivladini protesti u Skoplju
Kako navodi makedonski sajt plusinfo.mk, demonstranti su ponovo uspeli da se da se probiju do zgrade Vlade uz pesmu "U borbu, makedonski narode" i bacali farbu, uprkos nastojanjima pripadnika Jedinice za brzo delovanje da spreče demonstrante do dođu do zgrade.

Ovaj medij navodi da su uoči početka protesta celokupno centralno gradsko područje Skoplja opkolile jake policijske snage, a demonstranti će se nakon Vlade uputiti ka zgradi Sobranja. (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Antivladini protesti u SkopljuRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Reuters, Antivladini protesti u SkopljuSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Antivladini protesti u SkopljuRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Reuters, Antivladini protesti u SkopljuSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS