Region

​Sećanje na Holokaust: Carigradski patrijarh Vartolomej I će posetiti Jasenovac

Bartolomej će u petak otvoriti konferenciju o Holokaustu, te u subotu s patrijarhom Irinejom služiti liturgiju u Jasenovcu

Objavljeno: 09.09.2016. 15:32h
Foto: AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej I
Vaseljenski patrijarh Vartolomej I posetiće u petak Zagreb gde će otvoriti  konferenciju na kojoj će o Holokaustu govoriti direktor Centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zurof, mnogi istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz Poljske, Rusije, Rumunije, Hrvatske, Izraela, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Konferencija pod nazivom "Novomučenici: Perspektiva II" održava se u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Katarine Kantakuzine Branković" u Zagrebu.

U subotu će i patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu, u povodu, kako navodi SPC, obeležavanja 75. godišnjice stradanja svetih mučenika jasenovačkih.

Tog dana će Vartolomej posvetiti i episkopski dvor u Pakracu, prenosi Hina.

AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej I

Vartolomej I je 270. vrhovni poglavar ekumenske Carigradske patrijaršije i formalno je "prvi među jednakim" (Primus inter pares) patrijarsima pravoslavnih crkava.

Zbog svoje istorijske lokacije u prestolnici bivšeg Istočnog Rimskog Carstva i uloge Majke Crkve modernih pravoslavnih crkava, ekumenska patrijaršija ima poseban status u pravoslavlju i jedna je od najtrajnijih institucija u svetu, s važnom ulogom u svetskoj istoriji i širenju hrišćanstva.

Zbog izrazite decentralizacije pravoslavnih crkava, direktna jurisdikcija nekadašnjem poglavaru svela se do današnjih dana na brigu o grčkim pravoslavnim vernicima u Istanbulu, na upravljanje Svetom Gorom i nad nekoliko eparhija u Turskoj i na Dodekanezima. Ipak, to nije uticalo na njegovu simboličnu važnost i ugled.

AP, Papa Franja i Vaseljenski patrijarh Vartolomej I

Kao prvi po časti među pravoslavnim episkopima, carigradski patrijarh predsedava lično ili preko izaslanika svakim saborom pravoslavnih crkvenih poglavara i ima ulogu glasa pravoslavlja, posebno u ekumenskim susretima s drugim hrišćanskim crkvama.

Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Vartolomej I, kako mu glasi službena titula, nastavio je da radi na pomirenju s Katoličkom crkvom, što je proces koji su pokrenuli papa Pavao VI i carigradski patrijarh Atenagora, istorijskim činom ukidanja međusobnog izopštenja Rima i Carigrada, kojim je kulminirao Crkveni raskol 1054. godine.

Istorijski trenutak odigrao se 19. marta 2013. godine, kada je Vartolomej prisustvovao ustoličenju pape Franje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Bilo je to prvi put posle hiljadu godina da jedan carigradski patrijarh prisustvuje ustoličenju novog Pape.
  (Al Jazeera)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej IRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej IMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej ISvet

TRAMP GA POZVAO U POSETU, DUTERTE ODGOVORIO: Nikada neću posetiti Ameriku, ona je nula od zemlje!

AP, Vaseljenski patrijarh Vartolomej ISvet

MAJK PENS PORUČIO VUČIĆU: SAD podržavaju Srbiju u pridruživanju EU

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS