Region

Duga ruka Erdogana: Sarajevo povuklo priznanje profesoru iz Gulenovih škola

Odluka po kojoj on takvo priznanje ipak nije zaslužio donesena je na predlog gradonačelnika Ive Komšića, koji je sve obrazložio upozorenjem što mu ga je pre toga uputio gradonačelnik Istanbula

Objavljeno: 15.11.2016. 14:51h
Foto: Reuters, Ilustracija: Sarajevo
Gradsko veće Sarajeva danas je, pod pritiskom iz Turske, oduzelo ranije dodeljeno priznanje jednom profesoru koji predaje u sastavu škola “Bosna – Sema”, čiji je vlasnik Fetulah Gulen, najistaknutiji protivnik režima Redžepa Tajipa Erdogana.

Odlukom 15 od 28 gradskih odbornika profesor matematike Ali Lafcioglu ostao je bez priznanja “Plaketa grada Sarajeva”, koje je dobio pre nepunih mesec dana zbog zasluga što ih je imao u obrazovnom sistemu.

Odluka po kojoj on takvo priznanje ipak nije zaslužio donesena je na predlog gradonačelnika Ive Komšića, koji je sve obrazložio upozorenjem što mu ga je pre toga uputio gradonačelnik Istanbula.

AP, Fetulah Gulen

Komšić je u obrazloženju svog zahteva naveo kako bi nagrađivanje turskog matematičara moglo “negativno uticati na ugled Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i ugroziti ostvareni napredak u saradnji s pobratimskim i prijateljskim gradovima iz republike Turske: Istanbulom, Ankarom, Bursom i Koniom”.

“Zapravo, odluka o dodeli priznanja ‘Plaketa grada Sarajeva’ profesoru Aliju Lafciogluu mogla bi izazvati i veće posledice i ugroziti prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, ukoliko glavni grad BiH prihvati izvršenje ove odluke”, stoji u Komšićevu obrazloženju.

Dodjelu krajnje simboličnog priznanja profesoru Lafciogluu odmah su problematizirali turski provladini mediji pa je nakon toga uslijedio i izravni politički pritisak da se ono oduzme.

Lokalni mediji u BiH su pak, izvešćujući o slučaju, ustvrdili kako se ispostavilo da donacije koje stižu iz Turske zapravo imaju svoju cenu, a vlasti u Sarajevu je plaćaju tako što poslušno odgovaraju na zahtjeve turskih donatora.

Gradske uprave Istanbula i Konie Sarajevu su donirale autobuse i tramvaje za gradski saobraćaj. Iako je reč o poklonu pokazalo se kako on i nema posebnu vrednost, jer se Istanbul tako rešio autobusa sa motorima Euro I, koji ne zadovoljavaju ni minimalne ekološke standarde, dok su iz Konie stigli polovni tramvaju stari više od trideset godina.

 AP, Redžep Tajip Erdogan u poseti BiH

Ali u pozadini najnovijeg skandala je zapravo nemilosrdan Erdoganov obračun sa stvarnim i potencijalnim političkim protivnicima, koji su izloženi progonima i hapšenjima pod opravdanjem da su povezani sa pokušajem državnog udara.

Sistem škola “Bosna – Sema”, koji deluje u većim gradskim središtima poput Mostara, Bihaća, Zenice i Tuzle, takođe se našao na meti turskih vlasti, a one sprovode otvoreni pritisak na BiH kako bi se te škole zatvorile. Sistem ovih škola otvoren je kroz fondaciju “Hizmet”, čiji je osnivač Fetulah Gulen, klerik kog turske vlasti smatraju glavnim organizatorom neuspelog državnog udara u julu ove godine.

Uprava “Bosne – Seme” pokušala je predati škole Islamskoj zajednici BiH, ali nakon kraćih pregovora taj je projekt propao pa se sada traga za novim partnerom. (Net.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: SarajevoSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Reuters, Ilustracija: SarajevoKultura

SKORO 4.000 GODINA PRE INTERNETA: Otkriven najstariji "emodži" na svetu (FOTO)

Reuters, Ilustracija: SarajevoSvet

​DA OSMANSKO CARSTVO NIJE PALO: Da li bi krvoproliće na Bliskom istoku bilo izbegnuto (FOTO)

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS