Region

Ko su agresori, a ko žrtve: Kako đaci u EU uče o sukobima na Balkanu?

Ko je bio agresor u ratu u Hrvatskoj? Ko je bio žrtva? Na ova pitanja učenici u školama širom Evrope neće dobiti jednoznačne odgovore.

Objavljeno: 02.12.2016. 15:08h
Foto: Profimedia, Đaci, Ilustracija
Kako se hrvatski „Domovinski rat“ i celokupna tadašnja situacija na Balkanu prezentuje učenicima u Nemačkoj, Italiji ili Finskoj?

Udžbenici, kako se navodiu istraživanju "Večernjeg lista", ne imenuju agresora, ne idu u detalje, a naglasak se stavlja na to da svi učenici shvate posledice nacionalizma. Ko je bio agresor u ratu u Hrvatskoj? Ko je bio žrtva? Na ova pitanja učenici u školama širom Evrope neće dobiti jednoznačne odgovore.

Primeri udžbenika iz Finske, Italije i Nemačke, te objašnjenja profesora istorije iz tamošnjih srednjih škola pokazuju kako se rat u Hrvatskoj tek spominje u kontekstu širih istorijskih događanja tog doba, završetka Hladnog rata i raspada Istočnog bloka i multinacionalnih država.

Profimedia, oluja

Postoji suzdržavanje od označavanja naroda ili sistema „agresorskim“, dok se, na primer, pojam „Domovinski rat“ i ne spominje, piše hrvatski „Večernji list“.

„Posebna pažnja posvećuje se nacionalizmu. Ekstremno nasilje u BiH je zabeleženo. Raspravlja se o tome kako međunarodna zajednica nije imala adekvatan odgovor na ratove“, dodaje Ahonenova.

Po istoj paradigmi taj deo istorije obrađen je u školama u Nemačkoj, tačnije u Bavarskoj, kaže Fric Šafer, profesor istorije, te šef tamošnjeg Odeljenja za obrazovne politike Društva učitelja. „Ne idemo u detalje. Eventualno ako je u razredu učenik iz Hrvatske ili BiH, ispričaće svoju priču.

Italijanski srednjoškolci pak u svojim udžbenicima čitaju kako su „ratna delovanja u Hrvatskoj opravdana postojanjem značajne srpske manjine, ali da su uz regularnu vojsku (JNA) u njima učestvovale paravojne srpske jedinice, koje su više puta počinile gnusne zločine protiv Hrvata“.

 „Hrvatska je pak brzo stvorila vojsku i počela da vraća teritoriju. Kad su hrvatska snage došle do teritorija koje su nastanjivali Srbi, počinili su i etničko čišćenje, proteravši Srbe“, stoji u udžbeniku. „Ne bih rekao da je na delu relativizacija zločinca i žrtve. Nama je važno da učenici usvoje tendencije, kao što je etnički mozaik kakav je bila Jugoslavija i šta se događa kad takva zajednica propadne ili kad poraste nacionalizam, šta se može primeniti i na druge slične situacije.

Profimedia, oluja

Učenici obrađuju i delove eseja bugarsko-francuskog filozofa Cvetana Todorova ’Sećanje kao lek za zlo‘ te hrvatske feministkinje i filozofkinje Rade Iveković ’Balkanizacija razuma/uma‘ koji kritički govore o ratovima“ kaže profesor Andrea Nardi iz Toskane, koji je i voditelj regionalnog odbora za maturske ispite iz istorije. Za razliku od Hrvatske, rat u BiH detaljnije se obrađuje u svim državama — na primer, srednja škola „Jacek Kuron“ iz Varšave svake godine vodi učenike trećeg razreda u Sarajevo.

„Raspad Jugoslavije i mrtvi i proterani (10–25 hiljada mrtvih i 320 hiljada proteranih do kraja rata u Hrvatskoj, te 140–250 hiljada mrtvih i 2,5 miliona proteranih do kraja rata u Bosni), te zločini (etničko čišćenje, masovne grobnice, napadi na civile), slike rata i žrtava na televiziji i u novinama, uticali su na međunarodnu zajednicu, ali, pre svega, na savest. Kao rezultat oformljen je Međunarodni sud“, stoji u italijanskom udžbeniku, a uz fotografiju Slobodana Miloševića tek piše kako je „optužen za zločine protiv čovečnosti, ali da je pre izricanja presude umro“.

(B92)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Đaci, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Profimedia, Đaci, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sećanja Tome File na vreme provedeno s prvom damom SFRJ: Jovanka je kod sebe imala pištolj za likvidacije

Profimedia, Đaci, IlustracijaSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Profimedia, Đaci, IlustracijaSvet

RUSIJA SPREMA ODGOVOR NA AMERIČKE SANKCIJE: Odnosi dve supersile ušli u "nepoznatu teritoriju"

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS